Free Record Shop blijft met guldens zitten

Muziekwinkelketen Free Record Shop hoeft er niet meer op te rekenen dat zijn guldens worden verzilverd bij De Nederlandsche Bank (DNB)....

ANP

Het langslepende geschil was door Free Record Shop bij het hoogste orgaan voor bestuursrechtspraak aangekaart. De winkelketen heeft naar eigen zeggen 2 miljoen gulden ingezameld door klanten de mogelijkheid te bieden met hun ‘oude’ muntgeld te betalen. De onderneming ging er daarbij vanuit het geld wel bij DNB kwijt te kunnen. De centrale bank biedt echter alleen particulieren die mogelijkheid, voor guldens tot 2007 en voor guldenbiljetten tot 2032.

De Nederlandsche Bank accepteert het oude geld niet als dat door bedrijven na 27 januari 2002 is verkregen. Na die dag was de gulden namelijk geen wettig betaalmiddel meer. Als reclamestunt besloot Free Record Shop door te gaan met het accepteren van guldens. Dat doet de keten overigens nu nog steeds.

Free Record Shop (FRS) heeft altijd gesteld dat de bank met haar beleid bedrijven discrimineerde. Volgens de Raad van State zijn echter geen Europese regels overtreden. Ook de klacht van de onderneming dat het beleid van De Nederlandsche Bank onvoldoende bekend was, acht de hoogste bestuursrechter ongegrond. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

FRS-directeur Hans Breukhoven poogde in augustus 2003 als privé-persoon de guldens om te wisselen. Bij 350 gulden lukte dat nog, toen hij namens Free Record Shop een koffertje met 70.000 gulden tevoorschijn toverde niet meer.

Breukhoven zei woensdag teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hij is echter vastbesloten om het beleid van DNB te blijven aanvechten. Een civielrechtelijke procedure is daarom weer uit de ijskast gehaald, die ook mogelijkheden biedt om de zaak bij het Europese Hof van Justitie aan te kaarten. ‘We hebben er zo nog jaren plezier van.’

Free Record Shop was eerder dit jaar al in het ongelijk gesteld door de bestuursrechter van de rechtbank in Rotterdam. De keten stapte daarop naar de Raad van State.

De onderneming hoopt binnenkort van een deel van het oude muntgeld af te komen door het te verkopen aan consumenten. Voor 10 euro krijgen kopers 250 dubbeltjes, 100 kwartjes, 10 rijksdaalders of vijf vijfguldenmunten. Het verlies neemt Breukhoven daarbij voor lief. ‘Deze procedure heeft me al handen vol geld gekost.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden