Freddie Mac-redder verkoopt het liefst tweedehands verf

William Syron beseft dat het geen ideaal klimaat is om topmanager in de Verenigde Staten te zijn. Het imago van een tweedehands autoverkoper is dezer dagen betrouwbaarder....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Als nieuwe topman van een van Amerika's grootste bedrijven is Syron (60) in een uitmuntende gelegenheid om dat negatieve beeld bij te schaven. Zondagavond werd bekend dat hij Freddie Mac gaat leiden, de tweede hypotheekbank na Fannie Mae.

Bij Freddie Mac kwam dit jaar een accounting-schandaal naar buiten. Om die reden werd dit jaar de gehele top vervangen, met Syrons benoeming als climax. Bedrijven zullen zelden jaloers zijn op de vergaande overheidsbemoeienis die de twee hypotheekbanken moeten verdragen, maar in dit geval valt er wat voor te zeggen. Freddie Mac staat onder directe controle van het Office for Federal Housing Enterprise Oversight (OFHEO). Dit Washingtonse lichaam sommeerde de grote schoonmaak in de top.

Syron heeft de papieren. Hij is doctor in de economie en leidt momenteel Thermo Electron, dat apparatuur levert voor de farmaceutische industrie. Voorheen werkte hij voor Paul Volcker toen die president was van de Federal Reserve, en stond later aan het hoofd van de Fed in Boston. In de jaren negentig was hij vijf jaar voorzitter van de American Stock Exchange.

Zijn nieuwe baan is geen eenvoudige klus. Deze week komt het OFHEO, dat als enige taak heeft om Freddie en Fannie Mae in de gaten te houden, met een rapport over de boekhoudfouten. De twee hypotheekverschaffers werden dertig jaar geleden door Washington in het leven geroepen om de huizenmarkt te stabiliseren en huizenbezit te stimuleren.

De verwachting is een uiterst kritisch oordeel, wat de lat voor Syron hoog zal leggen. En terecht, want Freddie en Fannie financieren samen de helft van alle Amerikaanse hypotheken. Malversaties treffen niet alleen beleggers, zoals alle schandalen deden, maar ook tientallen miljoenen huizenbezitters.

Tegelijkertijd loopt er een onderzoek van beurswaakhond SEC. Die zal naar verwachting met hoge boetes komen, mogelijk 50 miljoen dollar. Dat is ongeveer evenveel als het salarispakket van Syron – althans, dat is het gerucht in de financiële pers. Hij zal elke dollar waard zijn als hij dit – nog wat krom geformuleerde – voornemen waar maakt: 'Wij zouden als model moeten dienen voor het nemen van het voortouw in goed ondernemingsbestuur.'

Waarop een beursanalist maandag op de radio sprak: 'Amen to that!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden