Fred H. kon geld gladde beursjongens niet weerstaan

Fred H. belegde miljarden van de werknemers van Philips, maar kon de verleidingen niet weerstaan. 'Een man die onder invloed van de gladde beursjongens dollartekens in zijn ogen kreeg.'

GERARD REIJN; PETER DE WAARD

GISTEREN was het betaaldag in de pensioenwereld. 'Een week geleden werden al weddenschappen afgesloten dat Fred H. de volgende arrestant zou zijn. Velen vermoedden dat niet al zijn activiteiten bonafide waren', zegt een ingewijde.

Fred H. (54) is een oude rot in het pensioenvak. Hij trad al in 1969 bij het pensioenfonds van Philips in dienst. J. van der Vliet werd er in 1972 directeur. 'Eerst voor administratie en sociale zaken. Later voor beleggingen. Ik had drie rechterhanden: een voor hypotheken, een voor vastrentende waarden en een voor aandelen. H. deed de aandelen en dat deed hij erg goed. Om op zijn Japans te zeggen: How can?'

Toen Van der Vliet in 1992 met pensioen ging - 'het afscheidsfeest was een enorme happening', zo herinnert zich een medewerker van een ander pensioenfonds - stond H. met zijn echtgenote naast het echtpaar Van der Vliet. De één gaat, de ander komt.

Dat H. voor de verleiding zou bezwijken, vindt zijn omgeving achteraf niet vreemd. Een bekende van H. die anoniem wil blijven: 'Hij was geen initiatiefnemer, maar wel iemand die te hoog gestegen was. Een man die onder invloed van de gladde beursjongens dollartekens in zijn ogen kreeg. In de pensioenwereld ruik je het geld. Niet alleen de bazen, ook de ondergeschikten. H. had een prachtcarrière. Die ligt nu helemaal in de pudding. Dat is toch tragisch.'

Sinds 1990 werkt H. nauw samen met algemeen directeur D. Snijders, en niet alleen bij het pensioenfonds. Zo zijn ze allebei lid van de raad van commissarissen van het vakantieparkenconcern Gran Dorado, waarin het Philips Pensioenfonds een belang heeft van 33,3 procent.

H. wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte, maar alleen privé. Hij heeft bekend. Snijders benadrukt dat het pensioenfonds van Philips niets met de affaire van H. van doen heeft. 'Dat hebben we met toestemming van justitie naar buiten mogen brengen.' Waarom justitie H. dan toch in één adem noemt met de andere verdachten in de beursfraude-affaire, weet Snijders ook niet. Ook Van der Vliet heeft geen verklaring. 'Ik heb nooit iets vermoed. Anders hadden we zelf wel ingegrepen.'

De vergrijpen van H. mogen dan privé zijn, het is vrijwel zeker dat ze te maken hebben met zijn werk bij het pensioenfonds. Mogelijkheden te over. Hij kan zich hebben laten betalen door beurshandelaren die graag tips willen hebben. Dergelijke betalingen komen voor en worden vaak veiligheidshalve op een Zwitserse bankrekening gestort. H. zou in de verleiding hebben kunnen komen om die inkomsten voor de belasting te verzwijgen. Mogelijk heeft hij ook privé 'meegelopen' met de transacties die hij voor zijn pensioenfonds deed, de zogenoemde front-running.

Directeur beleggingen G. Wieringa van het pensioenfonds PGGM erkent dat front-running onder medewerkers van pensioenfondsen voorkomt. 'Ik zal dan ook niet lachen om een ander. Maar ik zeg altijd tegen nieuwe medewerkers: er staat niets over in je arbeidscontract en het is ook wettelijk niet verboden, maar als ik het merk flikker ik je drie hoog het raam uit.'

Vier jaar geleden werd H. ook nog directeur van Schootse Poort, een betrekkelijk nieuw fenomeen in het pensioenwereldje. De Schootse Poort werd opgericht toen Jan Timmer met volle kracht Centurion in gang zette. Aan de pensioenen mocht niet worden getornd.

Volgens Snijders beheert de Schootse Poort twee miljard gulden: pensioengeld van voormalige Philips-dochters als Origin en HSA. Daarnaast zou ook nog wat geld voor derden worden beheerd. 'Maar de bedragen zijn klein in vergelijking tot het vermogen van het Philips Pensioenfonds zelf. Daarin zit bijna dertig miljard.'

H. was tot vorig jaar ook nog commissaris van de machtige participatiemaatschappij Gilde Investments. Vorig jaar werd Gilde overgenomen door de Rabobank, waarna H. die functie opgaf.

H. kende iedereen op de beurs en iedereen kende hem. Van dat langdurig opgebouwde netwerk werd driftig gebruik gemaakt. 'Die mensen van pensioenfondsen willen grote orders plaatsen, maar dan gaan ze eens eten met een commissionair. Die biedt dan vaak genoeg een bedragje aan om op de privé-rekening in Zwitserland te storten. Zo'n commissionair wil natuurlijk dolgraag zo'n grote order hebben', zo schetst een ingewijde de zeden.

Bekend is dat het Philips pensioenfonds een van de grote klanten was van de commissionairsbedrijven van Adri S. Maar het was zeker niet de enige klant.

Niet alleen H. heeft zich mogelijk ingelaten met duistere praktijken. 'Deze dagen is er een hele groep fondsmanagers die slecht slaapt', verzekert de insider. Er zal vandaag al opnieuw worden gewed.

Gerard Reijn

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden