Fraude Rochdale reikt tot in Texas

 De Amerikaanse federale politie doet in Texas onderzoek naar de miljoenenfraude bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van een vertrouwelijk document van de FBI die de krant in handen heeft.

Redactie
Oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp wordt ook vervolgd voor het plegen van meineed. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Möllenkamp op 6 juni als getuige onder ede gelogen, ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Beeld anp
Oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp wordt ook vervolgd voor het plegen van meineed. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Möllenkamp op 6 juni als getuige onder ede gelogen, ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.Beeld anp

Twee Amerikanen zijn op verzoek van de Nederlandse autoriteiten ondervraagd over smeergeldbetalingen aan ex-topman Hubert Möllenkamp, beter bekend als 'de Maserati-man' wegens zijn markante dienstauto.

Möllenkamp zou in 2005 een bedrag van omgerekend 70 duizend euro hebben ontvangen van het in Texas gevestigde bedrijf Rimico, eigendom van de steenrijke Nederlandse vastgoedondernemer Gijs de Jager. Deze betaling zou zijn gedaan omdat Rochdale een ander bedrijf van De Jager had ingehuurd als makelaar. Een van de ondervraagden zou hebben toegegeven dat er geld is overgemaakt.

Möllenkamp en zijn vrouw worden in Nederland vervolgd wegens de smeergeldbetalingen bij Rochdale. De woningcorporatie werd door die omkopingspraktijken voor ruim 6 miljoen euro opgelicht.

Möllenkamp, die met een salaris van rond de drie ton een van de best betaalde corporatiedirecteuren van Nederland was, liet de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale ook opdraaien voor kosten die niets met zijn werk te maken hebben, stelt het Openbaar Ministerie (OM). Zo betaalde hij privé-uitgaven met de creditcard van de zaak en betaalde de corporatie ook de telefoonrekeningen van zijn kinderen en vrouw.

Daarnaast liet de familie Möllenkamp zich volgens het OM goed verzorgen door zakenrelaties van Rochdale. Onder meer enkele Mercedessen, een Volkswagen Beetle en een zwembad bij Möllenkamps villa op het Golfpark bij Lelystad liet hij door een bevriende aannemer betalen, net als zijn woning in de Spaanse badplaats Altea.

Möllenkamp heeft volgens het OM afgelopen zomer onder ede gelogen tegen de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden