Fraude bederft de huizenmarkt

Als woningcorporaties beter zouden letten op illegale bewoning en ander misbruik van woonruimte, waren de wachtlijsten voor huurhuizen aanmerkelijk korter.

Alleen al in een stad als Eindhoven wordt met 500 huizen woonfraude gepleegd, blijkt uit een steekproef van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Landelijk gaat het om tienduizenden panden die onrechtmatig worden gebruikt.

Het CCV voerde het afgelopen jaar in zes steden een steekproef uit naar fraude op de woningmarkt. Het gaat om illegale doorverhuur (vaak met woekerwinsten), pensionvorming, wietteelt en huisvesting van illegalen en arbeidsmigranten. Uit eerder onderzoeken is gebleken dat woonfraude in hoge mate bijdraagt aan verloedering en vervuiling van een wijk. Daarnaast belemmert het de doorstroming van wachtenden die bij de corporaties staan ingeschreven voor een huurhuis: de wachttijd loopt in veel steden op tot jaren.

Alleen de Eindhovense resultaten van de proef zijn al bekend. Corporatie Woonbedrijf leverde het CCV de gegevens van 6000 woningen. Die werden voor het eerst gekoppeld aan gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie, het kadaster, telefoonmaatschappijen en TNT Post. Wie dubbel ingeschreven stond of bijvoorbeeld verhuiskaartjes stuurde zonder de huur op te zeggen, werd onderworpen aan vervolgonderzoek en kreeg bezoek aan huis.

In 1 procent van de gevallen was daadwerkelijk sprake van moedwillige fraude. In heel Eindhoven gaat het naar schatting om 500 panden. Het CCV vermoedt dat veel andere corporaties nog veel meer problemen in hun bestanden hebben, aangezien Woonbedrijf al enige jaren voorop loopt met de bestrijding.

Het CCV spoort de corporaties aan de medewerkers beter te trainen in opsporing. Programmaleider Lilian Tieman pleit voor buurtonderzoek: ‘Als bij een woning opeens vijf paar schoenen buiten staan en de brievenbus propvol zit, of als bij een eengezinswoning opeens een opeens een bordje hangt met Voor Mieke 3 keer bellen, dan weet je vaak al dat er iets niet klopt.’ De corporatie is begonnen met het uitzetten van de fraudeurs. Inmiddels zijn 9 huuropzeggingen binnen. De rest volgt of wordt juridisch afgedwongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden