Franse rel om salaris

Daags na de ophef in Nederland over de verdiensten van de directeur van Essent, kent ook Frankrijk zo’n debat. Het verschil is dat het in het Franse geval niet om 821duizend euro gaat, maar om 38 miljoen euro....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Dat bedrag blijkt de hoogste baas van de supermarktketen Carrefour in februari bij zijn ontslag te hebben meegekregen. De vakbonden zijn geschokt, de socialistische partij PS wil dat een wet dit verbiedt en ook in de rangen van het midden-en kleinbedrijf wordt gegromd.

Daniel Bernard was dertien jaar lang de baas van Carrefour. In die periode slaagde hij erin het supermarktbedrijf in 29 landen gevestigd te krijgen. Carrefour is na het Amerikaanse Wal-Mart de grootste supermarktketen ter wereld.

Desondanks stond Bernard het afgelopen jaar onder druk, want goedkope discountketens deden het veel beter. Wat Bernard ook probeerde, hij kon die trend niet keren en de beurskoers daalde gestaag. Uiteindelijk vond de familie Halley, de grootste aandeelhouder, het welletjes: Bernard kreeg zijn ontslag aangezegd.

De 60-jarige topman deed een beroep op zijn contract, waarin lucratieve bepalingen over aanvullend pensioen en het niet werken voor concurrenten waren opgenomen. Totale kosten voor Carrefour: 38 miljoen euro, oftewel ‘2514 jaar minimumloon’, zoals de krant Libération verontwaardigd kopte.

Stil bleef het bij de werkgeversorganisatie Medef. ‘Slecht voor de sector’, noemde een anonieme directeur in Liberation de rel. Hij nam geen aanstoot aan het bedrag, maar aan de bekendmaking ervan: ‘Als cassière bij Carrefour heb je nu goede redenen om boos te zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden