Franse regering opgetogen over akkoord Elf-TotalFina

De Franse regering heeft maandag instemmend gereageerd op het akkoord tussen de oliemaatschappijen Elf-Aquitaine en TotalFina. Minister Strauss-Kahn (Financiën) zei 'opgetogen' te zijn 'dat tot een toenadering tussen Elf en TotalFina is besloten, overeenkomstig de wens van de regering'....

Gisterochtend maakten de beide Franse maatschappijen bekend dat ze een eind maakten aan hun verbeten overnamestrijd. Officieel is er geen overwinnaar en 'smelten de twee ondernemingen samen, op voet van gelijkheid' aldus het communiqué. In werkelijkheid heet de winnaar TotalFina, dat zijn voorstellen voor zowel de topstructuur, de ideeën over de chemische en raffinagetak en vooral zijn overnamevoorstel (19 aandelen TotalFina in ruil voor 13 aandelen Elf) kan gaan uitvoeren.

Tijdens een gesprek afgelopen weekeinde legde Elf-topman Philippe Jaffré het hoofd in de schoot. Hij treedt af. Thierry Desmarest, topman van TotalFina, gaat de nieuwe combinatie leiden. Het nieuwe bedrijf, voorlopig TotalFina Elf gedoopt, zal ruimschoots het grootste zijn van de Parijse aandelenbeurs. Er zullen 130 duizend mensen werken. De fusie leidt tot het vertrek van vierduizend werknemers, van wie tweeduizend in Frankrijk. Daartegen hebben de Franse bonden meteen protest aangetekend.

Naast de strijd tussen de Franse banken leidde de wederzijdse overnamepogingen van Elf en TotalFina deze zomer tot spektakel in Frankrijk. Op 5 juli maakte TotalFina-directeur Desmarest als bij donderslag bekend Elf 'ongevraagd maar vriendschappelijk' te willen overnemen. Het voorstel kreeg meteen de steun van de Franse regering, die nog altijd een golden share in het voormalige staatsbedrijf Elf had.

De directie van Elf reageerde op een spectaculaire en voor Frankrijk ongekende manier: door zelf een overnamebod op de aanvaller te doen. Elf bood drie eigen aandelen plus 190 euro voor vijf aandelen TotalFina. Het bod overtuigde de beurzen niet, helemaal nadat TotalFina zijn eigen bod nog eens aanmerkelijk verhoogde.

Ook een miljoenen verslindende advertentiecampagne van Elf hielp niet. Ook een bijzonder dividend voor de aandeelhouders kon hen niet vermurwen. Elf-directeur Jaffré stelde voor de chemische tak van een nieuw te vormen concern los te maken van de op oliewinning en -raffinage gerichte activiteiten. Maar analisten meenden dat Jaffré dat plan vooral had bedacht om te verkopen dat er een ander bedrijfsplan dan dat van TotalFina nodig was. Want in Frankrijk heerste er van meet af aan grote instemming met het idee dat de twee oliemaatschappijen samen zouden gaan.

Uiteindelijk zijn de twee kemphanen dit weekeinde om de tafel gaan zitten. Volgens het dagblad Le Monde was de reden daarvoor primair dat ze een uitputtingsslag als tussen de Franse banken wilden voorkomen. Elf-directeur Jaffré wist nog van Desmarest los te krijgen dat de leiding van het nieuwe concern zowel op het niveau van de raad van commissarissen als dat van de raad van bestuur paritair zal zijn opgebouwd. Vervolgens legde hij het hoofd in de schoot, met de mededeling 'dat het akkoord overeenkomt met de belangen van de aandeelhouders, de leiding en de werknemers van Elf'. Jaffré zelf geeft zijn goedkeuring aan deze fusie, 'zonder terughoudendheid, zonder reserve en zonder spijt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden