Franse justitie onderzoekt emissiefraude Renault

De schandvlek van Volkswagens 'dieselgate' bereikt nu ook Renault. Justitie in Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij de autofabrikant. Dat meldt het Franse Openbaar Ministerie vandaag.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De strafrechtelijke stap volgt op eerder onderzoek van de fraude-afdeling van het Franse ministerie van Economische Zaken. Bij de doorzoekingen in januari 2016 is voldoende materiaal gevonden om meer onderzoek te doen. In november overhandigden de onderzoekers hun resultaten aan openbare aanklagers.

Drie rechters zullen onderzoeken of Renault producten verkocht die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, waarna wordt beslist of er een rechtszaak moet worden aangespannen.

Renault reageerde vrijdag op het nieuws met de verklaring dat hun auto's niet uitgerust zijn met software om antivervuilingssystemen te beïnvloeden. Carlos Ghosn, bestuursvoorzitter van Renault-Nissan, zei in september dat het bedrijf ondanks het Volkswagenschandaal toch dieseltechnologie zal blijven ontwikkelen.

Renault riep vorig jaar zestienduizend auto's terug omdat die te veel schadelijke gassen uitstootten, maar het bedrijf hield vol dat er geen sprake was van opzettelijke misleiding.

Fiat Chrysler

Fiat Chrysler kwam donderdag op soortgelijke manier onder vuur te liggen. Volgens de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA is het waarschijnlijk dat Fiat in meer dan 100 duizend trucks en SUV's software installeerde om uitstootmetingen te beïnvloeden. Bij schuld kan het bedrijf tot 4,6 miljard dollar (4,3 miljard euro) boete krijgen.

CEO Sergio Marchionne ontkende de aanklacht en zei dat het bedrijf nooit heeft geprobeerd software te maken om emissiewetgeving te omzeilen.

Volkswagen

De zaak is vergelijkbaar met Volkswagens dieselgate, een affaire die in september 2015 begon. Een Amerikaanse rechter oordeelde donderdag dat Volkswagentopman Oliver Schmidt moet worden vastgehouden, zonder kans op borgtocht, nadat hij zaterdag in verband met de affaire was gearresteerd op de luchthaven van Miami.

Volkswagen bekende dinsdag schuld. Het bedrijf trof een schikking van 4,3 miljard dollar (4 miljard euro) met de Amerikaanse autoriteiten. Het schandaal kostte Volkswagen zeker 16 miljard dollar.

De affaire bezorgt ook de Fransen werk: justitie voert een apart onderzoek uit naar het emissiebeleid van het Duitse bedrijf in Frankrijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden