Franse druivenberg rijp voor benzinetank

Franse automobilisten kunnen binnenkort wellicht biobrandstof tanken die is gemaakt van druiven uit eigen land. De reden hiervoor is niet het milieu, maar de diepe crisis waarin de Franse wijnsector verkeert....

Frankrijk is nog altijd 's werelds grootste wijnmaker. In2004 lag de productie op 5,8 miljard liter, en dat is veel teveel. Alle Fransen samen drinken jaarlijks gemiddeld 3,5 miljard liter wijn, terwijl nog eens 1,5 miljard literwordt geëxporteerd. Het stoken van allerlei soorten sterke drankis goed voor zo'n 400 miljoen liter.

'Door de uitzonderlijk grote oogst in 2004 zijn onzewijnvoorraden gegroeid tot vier miljard liter', zegt eenwoordvoerder van Onivins, het staatsinstituut voor de wijnsector.'Dit niveau hebben we de afgelopen tien jaar niet gezien.'

Steeds meer wijnboeren in Frankrijk hebben moeite om rond tekomen. Roland Courteau, een senator uit het zuidelijkedepartement Aude, riep de Franse minister van Landbouw daaromvorige week op wijnboeren te helpen om te diversificeren. VolgensCourteau is de crisis zo groot dat veel boeren overwegen hunwijnstokken uit de grond te trekken.

Een van de mogelijke oplossingen is een deel van de overtollige druiven voortaan omzetten in alcohol, dat aanconventionele benzine kan worden toegevoegd. 'We kijken nu naarde economische haalbaarheid van zo'n groene brandstof', zegt EricBontemps, hoofdonderzoeker bij het coöperatieve wijninstituutICV.

'Bij een jaarlijks productieoverschot van 400 miljoen literzouden we 40 miljoen liter alcohol voor in biobrandstoffen kunnenmaken.' Dat de alcoholopbrengst van druiven zevenmaal lager ligtdan bij suikerbieten, hoeft volgens Bontemps geen bezwaar tezijn.

'Met wat onderzoek naar bijvoorbeeld distillatietechniekenmoet het mogelijk zijn die opbrengst te vergroten', zegt hij.'Voor boeren die in de problemen zitten, kan dit een welkomeaanvulling op hun inkomen blijken.' De sector moet actieondernemen: 'Er is geen reden om aan te nemen dat dewijnconsumptie gaat stijgen'.

Minister Bussereau van Landbouw heeft intussen laten weten dathij dit een goed idee vindt. Vanaf december brengt een werkgroepin kaart welke druivensoorten het geschiktst zijn. Frankrijkstaat samen met Spanje en Polen al in de topdrie van grootsteethanolproducenten van Europa. Het overgrote deel van de 200duizend ton pure alcohol komt nu echter nog uit bieten engraansoorten.

De Europese Unie kondigde in oktober aan 450 miljoen eurosubsidie te geven voor sluiting of verbetering van wijngaarden.Het geld gaat vooral naar Spanje, Frankrijk en Italië. De EUkocht eerder dit jaar al 550 miljoen liter Spaanse en Franse wijnop, om er industriële alcohol van te laten maken. De'crisisdistillatie' dient mede om het inkomen van wijnboeren oppeil te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden