Franse banken moeten zich verantwoorden

Bankier Société Générale moet veld ruimen in voorkennisaffaire...

amsterdam Het Franse bankwezen is in opspraak. Vrijdag moest een vooraanstaand bankier van Société Générale, Jean-Pierre Mustier, het veld ruimen, nadat hij het middelpunt was geworden van een voorkennisschandaal. Daags ervoor had de Franse politiek woedend gereageerd op het nieuws dat BNP Paribas, een van de banken die staatssteun heeft ontvangen, 1 miljard euro opzij had gezet om bonussen uit te keren.

De regering besloot daarop toplieden van alle banken vrijdagochtend op het matje te roepen. Terwijl die bijeenkomst plaatsvond, werd bekend dat Mustier zijn baan bij Société Générale ‘heeft opgezegd en dit ontslag is aanvaard’. Justitie vervolgt de vermogende bankier, voormalig hoofd van de zakenbankdivisie en ooit kanshebber op de toppositie bij de bank. Hij zou 50 tot 200 duizend euro hebben verdiend dankzij zijn voorkennis.

Mustier, die de beschuldiging ontkent, was eerder al in opspraak door de affaire rond handelaar Jérôme Kerviel, die in zijn eentje 50 miljard euro aan posities had ingenomen en zo de bank een verlies van 5 miljard had bezorgd. Het verwijt aan Mustier was dat hij als hoofd van de zakenbank voor onvoldoende controle op Kerviel had gezorgd. De topman van de bank, Daniel Bouton, had vanwege die affaire eerder al het veld geruimd, maar Mustier was blijven zitten. Hij verdwijnt nu alsnog van het toneel, zonder dat hij enige vorm van schadevergoeding meekrijgt.

De hoogte van de vergoedingen die bankiers voor hun prestaties krijgen, vormde de inzet van de bespreking die de minister van Financiën, Christine Lagarde, vrijdag voerde met de banken. In de voorafgaande dagen had de publieke opinie, met politici en vakbondslieden voorop, gehakt gemaakt van het bankwezen. De hoge bonussen schieten velen in het verkeerde keelgat, nu de economische crisis door de financiële wereld zelf is veroorzaakt.

Maar de regering maakte het de bankiers niet bepaald lastig. Zij moesten toezeggen dat hun bonussenbeleid in overeenstemming zal zijn met de uitgangspunten van de G20. Die groep van twintig landen bepaalde dit voorjaar in Londen dat als een bank slecht presteert er geen bonussen mogen worden uitgekeerd, en dat de uitkering van bonussen over een langere periode moet worden uitgesmeerd. BNP Paribas kon zijn miljard aan bonussen eenvoudig verdedigen met de opmerking dat de regels van de G20 waren gerespecteerd. De bank kreeg op dat punt bijval van de president van de centrale bank.

De banken zeiden verder toe president Sarkozy hun bonussenbeleid uiteen te zetten. Ook moeten zij aantonen dat hun kredietverlening op peil is gebleven. Na afloop van de bijeenkomst koos minister Lagarde niet voor de aanval op de eigen banken, maar op de buitenlandse. Zonder namen te noemen hekelde zij de ‘buitenlandse banken, vooral de allergrootsten, die in strijd met de principes van de G20 handelen door gegarandeerde bonussen af te spreken en die daardoor over een concurrentievoordeel beschikken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden