Frankrijk wil onze restjes goud en zilver

De markten groeien, maar niet die van goud en juwelen. Althans, het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft geen groei gevonden....

Het CBS heeft voor die merkwaardige bevinding wel een verklaring. In het blad Index schrijft het CBS dat eind jaren zeventig de markt voor goud, zilver en diamanten wel 'erg levendig' was. De prijs van die goederen was door speculatie fors opgedreven, en veel mensen belegden in goud en diamanten omdat ze dat een zekere belegging toescheen in de onzekere economische tijden. 'De invoer van goud en diamanten waren toen meer dan tien maal zo groot als nu', schrijft Index.

De handel in edelmetaal en juwelen is voor de Nederlandse handelsbalans niet best. Met alle landen heeft Nederland in dit marktsegment een handelstekort, wat wil zeggen dat we meer in het elk buitenland kopen dan we aan datzelfde buitenland verkopen. Het handelstekort in de hele luxe-branche wordt becijferd op 400 miljoen gulden. Lijkt logisch, want wie naar Parijs gaat komt natuurlijk met een fraai sieraad dan wel geurtje thuis.

Mis. Uitgerekend Frankrijk is het enige land waaraan we meer luxe-goederen verkopen dan we kopen. De reden is volgens Index dat Frankrijk een groot afnemer is van 'resten van gouden en zilveren juwelen'.

Handel in afval kan Nederland nog ver brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden