Frankrijk steunt Duitsland in verbod op short selling

De Franse financiële toezichthouder wil, net als Duitsland, naked short selling verbieden. Volgens de Fransen en de Duitsers verergeren deze transacties de crisis rond de euro en staatsobligaties van eurolanden.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

De Franse steun voor het Duitse initiatief is opmerkelijk omdat de Fransen vorige week negatief hebben gereageerd op de Duitse alleingang. De Fransen en onder meer de Britten vinden dat Duitsland te veel een eigen beleid voert. Duitsland zette vorige week opeens een streep door short selling zonder overleg te plegen met andere landen.

Bij naked short selling verkopen banken of andere beleggers obligaties of zogeheten credit default swaps die ze niet in bezit hebben. Ze speculeren daarmee op een koersdaling. Critici stellen dat deze vorm van speculeren de koersdaling van bijvoorbeeld Griekse obligaties heeft aangewakkerd. Na het uitbreken van de kredietcrisis was het ook enige tijd verboden short te gaan met bankaandelen.

Jean-Pierre Jouyet, het hoofd van de Franse toezichthouder, zei donderdag dat de grote tekorten van overheden hebben geleid tot een enorme daling van het vertrouwen in het vermogen van eurolanden hun verplichtingen na te komen. ‘Frans-Duitse initiatieven om de trend te keren zijn nu belangrijker dan ooit.’

Jouyet pleit onder meer voor meer toezicht op de markt voor credit default swaps (cds). Met deze financiële instrumenten kunnen beleggers zich indekken tegen landen die hun schulden niet afbetalen. De koers van de cds laat zien hoeveel vertrouwen beleggers in een bepaald land hebben.

Volgens Jouyet moet de Europese Commissie snel komen met maatregelen voor de hele Europese Unie. Zo kan worden voorkomen dat landen op eigen houtje gaan opereren. Vorige week bleek de Tweede Kamer achter het Duitse verbod te staan.

Tegenstanders van een verbod vinden het een vorm van symboolpolitiek. Het is bovendien moeilijk de handel in dit soort financiële instrumenten aan banden te leggen zolang niet alle landen meedoen. Verder stellen de voorstanders van onbelemmerde handel dat de koersbewegingen juist een vinger op de zere plek leggen. De koers van Griekse obligaties daalde omdat het land op te grote voet heeft geleefd en niet omdat speculanten de handel naar hun hand zetten, luidt het verweer van banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden