Frankrijk Europees kampioen staken

Vergeleken met andere Europese landen kent Nederland betrekkelijk weinig arbeidsonrust, lees: stakingen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag presenteert. Frankrijk is, met afstand, Europees kampioen staken.

Franse stakers zijn tegen van alles. Hier tegen bezuinigingen op de publieke radio Beeld epa
Franse stakers zijn tegen van alles. Hier tegen bezuinigingen op de publieke radioBeeld epa

Gemiddeld gingen er in Nederland in de periode 2009-2013 negen dagen door stakingen verloren per duizend werknemers. In België waren dat er 66 in dezelfde periode. Frankrijk is kampioen van Europa met bijna 175 verloren arbeidsdagen. De stakingsbereidheid in Duitsland is vergelijkbaar met die in Nederland (zie graphic hieronder).

Frankrijk koploper staken in Europa; Nederland een middenmotor. Beeld Bron: CBS, copyright: de Volkskrant
Frankrijk koploper staken in Europa; Nederland een middenmotor.Beeld Bron: CBS, copyright: de Volkskrant

25 stakingen

In 2014 telde het CBS 25 Nederlandse stakingen. Hieraan deden in totaal 10 duizend werknemers mee die daar gezamenlijk 41 duizend arbeidsdagen door verloren.

De acties bij de grote opdrachtgevers, waaronder de NS en bedrijven in de schoonmaakbranche, tikten het hardst aan. Zo werd in juni werd een akkoord bereikt voor een driejarige cao voor 150 duizend schoonmakers. De acties daaraan voorafgaand duurden bijna 10 weken waarbij in totaal 23 duizend arbeidsdagen verloren gingen.

Het aantal arbeidsgeschillen in 2014 ligt overigens iets boven het gemiddelde van deze eeuw, dat uitkomt op 21 stakingen per jaar. Het totaal aantal werknemers dat in 2014 staakte is wel weer relatief laag in vergelijking met het gemiddelde; deze eeuw legden 'slechts' 33 duizend werknemers het werk neer.

Staken vaak rond cao

Aan negen van de 25 stakingen lag een geschil in de cao-sfeer ten grondslag, schrijft het CBS. Het kan daarbij gaan om looneisen of om secundaire arbeidsvoorwaarden als pensioenregelingen en toeslagen voor overwerk of doorbetaling bij ziekte. Er waren vorig jaar elf acties om voorgenomen ontslagen te voorkomen die gepland waren in op handen zijnde bedrijfssluitingen of reorganisaties.

De meeste acties werden uitgeroepen door de vakbonden - slechts drie van de 25 stakingen waren wilde acties. Daar waren de vakbonden dus niet vanaf de start bij de betrokken, maar haakten ze later in. De helft van de stakingen in 2014 duurden langer dan vijf dagen. Bij deze stakingen gingen dan ook de meeste arbeidsdagen verloren: bijna 33 duizend van de in totaal 41 duizend. Zes acties waren binnen een dag alweer over, hierbij gingen 200 arbeidsdagen verloren.

Een actievoerder in een anders klassiek stakingsland: Italië. Beeld epa
Een actievoerder in een anders klassiek stakingsland: Italië.Beeld epa
Werkstakingen in Nederland: 2014 was een vrij gemiddeld jaar. Beeld CBS
Werkstakingen in Nederland: 2014 was een vrij gemiddeld jaar.Beeld CBS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden