Frankrijk en Luxemburg fel tegen overname Arcelor

PARIJS (ANP) - Frankrijk en Luxemburg hebben gezegd alles te zullen doen om het staalconcern Arcelor te verdedigen tegen een vijandige overname door Mittal Steel. ,,Het vijandelijke bod van Mittal vraagt om een reactie die minstens net zo vijandig is.

Wij zullen alle legale middelen gebruiken die tot onze beschikking staan om dit offensief af te slaan'', aldus de Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker, woensdag na een gesprek met de Franse president Jacques Chirac.

De Franse minister van Industrie, Francois Loos, liet zijn parlement woensdag in klare taal weten tegen het overnamebod van 18,6 miljard euro te zijn. ,,Je benadert een bedrijf als Arcelor, een bloem van de Europese economie en de Franse staalindustrie, niet zonder dat er eerst gesprekken zijn gevoerd.

Helemaal als een gedeelde visie en een gemeenschappelijk industrieel project ontbreken'', aldus Loos. Het was voor het eerst dat een minister in het openbaar zei dat de Franse regering tegen de overname is gekant.

België vindt het nog te vroeg om een standpunt te bepalen. De Belgische premier Guy Verhofstadt zei dit woensdag na een ontmoeting met zijn Luxemburgse collega. De bezorgdheid over de eventuele overname richt zich vooral op de gevolgen voor de werkgelegenheid.

India verontrust

India, het geboorteland van Mittal-baas Lakshmi Mittal, heeft ondertussenverontrust gereageerd op de weerstand van onder meer Frankrijk tegen een overname van Arcelor. ,,Het is een puur zakelijke aangelegenheid. Toen Lafarge (Frans bouwmaterialenconcern) grote delen van onze cementindustrie opkocht, stond de Indiase regering daar welwillend tegenover'', aldus de Indiase industrieminister Kamal Nath.

Lakshmi Mittal zelf sprak woensdag in Brussel met leden van de Europese Commissie. De commissie liet eerder al weten dat er geen bezwaren bestaan tegen een eventuele overname, alleen wel als die de concurrentie op de Europese markt in de weg staat. Protectionisme is volgens de commissie verouderd beleid. Mittal sprak in Brussel met de Europese commissarissen Neelie Kroes (Mededinging) en Günther Verheugen (Industrie).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden