Frankrijk en Italië komen weg met zachte ingrepen

De Europese Commissie is akkoord gegaan met de begroting van Frankrijk, hoewel het Franse tekort hoger zal uitvallen dan afgesproken. Niettemin zag de Commissie geen 'ernstige gebreken'. Ook de begroting van Italië werd goedgekeurd, ondanks het feit dat de Italianen eveneens minder bezuinigen dan afgesproken.

De Franse minister van Financiën Michael Sapin. Beeld afp
De Franse minister van Financiën Michael Sapin.Beeld afp

Zo is de eerste ronde in het gevecht tussen Brussel en Parijs in een wapenstilstand geëindigd, zoals de Franse zakenkrant Les Echos schreef. Brussel eiste extra bezuinigingen, Frankrijk hield steeds vol dat het daar absoluut niet toe in staat was. Maar maandag presenteerde minister van Financiën Michel Sapin opeens een extra bezuinigingspakket van 3,6 miljard euro. Erg indrukwekkend oogde deze verzameling van meevallers en maatregelen met een onzekere opbrengst niet. Zo beloofde Frankrijk in één jaar 900 miljoen euro te verdienen met een betere bestrijding van belastingfraude.

Maar het was voldoende voor Brussel. Frankrijk heeft in elk geval gebogen. De Europese Commissie onderhandelt liever over structurele hervormingen dan te blijven steggelen over begrotingscijfers. Bovendien zou een ruzie met de grote eurolanden Frankrijk en Italië de stabiliteit van de eurozone in gevaar brengen.

Structurele hervormingen

De twee ronde van het gevecht tussen Brussel en Parijs breekt nu aan. Half november zal de Commissie een gedetailleerder oordeel uitspreken over de Franse begroting. Dan zal zij ongetwijfeld stevige structurele hervormingen eisen om de concurrentie-kracht van de economie te vergroten, bijvoorbeeld een liberalisering van de arbeidsmarkt of een verhoging van de pensioenleeftijd. Ook Duitsland zal aandringen op zulke structurele hervormingen. Als de Commissie vindt dat Frankrijk in gebreke blijft, kan zij alsnog een boete van 4 miljard euro uitdelen. De kans dat het zo ver komt, wordt in Frankrijk zeer klein geacht en die mening zal na het milde oordeel van de Commissie over de begroting allerminst zijn veranderd.

Met de extra bezuinigen zal Frankrijk zijn structurele tekort - het begrotingstekort zonder conjuncturele schommelingen - met 0,5 procent terugdringen, althans op papier. Dat is minder dan de 0,8 procent die de Europese Commissie geëist had, maar meer dan de 0,2 procent in de oorspronkelijke begroting van Frankrijk.

Voor Italië geldt iets soortgelijks: het structurele tekort wordt nu met 0,3 procent gereduceerd, minder dan de 0,7 procent die Europa eiste, maar meer dan de 0,1 procent die Italië in eerste instantie aankondigde. Ook de begrotingen van Oostenrijk, Malta en Slovenië werden goedgekeurd.

Boterzacht

Het lijkt er weer op dat de grote landen moeilijk bij de les zijn te houden, zegt Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. 'Kleinere landen als Ierland en Portugal werden keihard aangepakt. Frankrijk en Italië niet. De aangekondigde extra bezuinigingen van 3,6 miljard euro zijn boterzacht. Ik had gehoopt dat Parijs met structurele hervormingen zou komen. Ik ben zelf geen voorstander van al te forse bezuinigingen, maar betreur het dat de Franse economie niet wordt versterkt.'

De Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman denkt dat Frankrijk en Italië van Brussel respijt krijgen omdat het niet goed gaat met hun economieën. 'Je kunt dan wel heel stoer doen, maar het gaat gewoon niet goed daar. Nederland heeft onlangs nog extra tijd gekregen om aan de 3-procentsnorm te kunnen voldoen. Als er conjuncturele problemen zijn, moet je het soms rustiger aan doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden