Franchisers Halfords optimistisch

Halfords is failliet, de winkels dicht en de kans op een doorstart wordt elke dag kleiner. Maar 28 zelfstandige Halfordsondernemers zijn vol goede moed. 'Wij zijn gewoon open en redelijk tevreden over de zaken van de afgelopen weken', zegt Ruud de Koning van de Halfords in Uden.

Het gesloten filiaal van Halfords aan de Fahrenheitstraat in Den Haag. Halfords maakt voorlopig geen doorstart. De ongeveer 90 verkooppunten van de keten die eerder dit jaar failliet ging blijven dicht, maar de 28 franchisezaken zijn wel open. Beeld anp

De Koning is een van de 28 zelfstandige ondernemers die hun winkel runnen onder de naam Halfords. Deze winkels zijn open en blijven open. Prima formule, zegt De Koning. Vooral de combinatie van auto-accessoires en fietsen. 'In de zomer verkoop je fietsen, in de winter autospullen', zegt hij.

De franchisers hebben wel een hoop werk gehad, maar de zaken gingen gewoon door. Vooral de levering van nieuwe spullen veiligstellen was veel werk. Dat gebeurde altijd via Halfords, die onder meer als inkooporganisatie optrad. Maar nu moeten alle winkeliers een eigen account bij hun leveranciers hebben.

Dat is allemaal gelukt en vrijwel alle leveranciers leveren tegen dezelfde prijzen, zegt Piet de Bruin, al bijna 27 jaar Halfords-winkelier in Den Helder en bestuurder van de organisatie van franchisers.

Overnemen

Volgens hem willen de zelfstandige winkeliers verder, liefst met elkaar. 'We zouden een eigen inkoopcombinatie kunnen opzetten of ons aansluiten bij een bestaande combinatie zoals ZEG of Hartje. Het is zelfs mogelijk dat we als zelfstandigen de naam Halfords overnemen, maar dat is aan de curator. En hij zal die naam niet verkopen zolang hij nog in onderhandeling is over een doorstart van de hele keten.'

Dat kan nog wel twee weken duren. Tot nu toe was er één kandidaat die Halfords zou willen overnemen. Wie dat was, is niet bekendgemaakt, maar die poging is begin deze week gestrand. Een tweede kandidaat heeft zich nog maar net gemeld. Met die onbekende denken de curatoren nog een dag of tien te praten. Pas daarna zouden de franchisers aan de beurt zijn, met hun idee om de naam uit de boedel te kopen.

Sommige franchisers willen nog wel meer kopen. Ondernemer De Koning in Uden zegt dat hij er wel één Halfordswinkel bij zou willen kopen. En ook Pieter Bruin in Den Helder wil best een Halfordsfiliaal kopen. 'Zo zijn er wel meer ondernemers', zegt De Koning. Hoeveel winkels van de keten op die manier te redden zijn, is niet te zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.