Fraai landschap is dé manier om talent te lokken

In hun pogingen om talent en innovatieve bedrijven te lokken, vergeten steden één troef: het landschap. Het is een 'blinde vlek' in de internationale concurrentiestrijd.

Beeld Harry de Cock / de Volkskrant

Dat concluderen de Universiteit Wageningen, het Landbouw Economisch Instituut (LEI) en de Vereniging Deltametropool. Ze deden onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

'Er zijn steeds meer aanwijzingen dat economische groei en fraaie landschappen verband met elkaar houden', zegt Ernst Bos, kwantitatief econoom bij het LEI. 'Intussen komt het landschap verder onder druk te staan.' Zo worden er weer fors meer vergunningen aangevraagd voor nieuwe loodsen en hallen, blijkt uit cijfers van makelaarskoepel Dynamis. Bos: 'Helaas wordt er weer meer buiten de bebouwde kom gebouwd, de toenemende leegstand ten spijt.'

Stadsregio's als Amsterdam en Utrecht zijn in trek bij hogeropgeleiden en expats, maar in de de 'metropoolregio' Rotterdam-Den Haag is juist sprake van een braindrain. Bos: 'Die regio heeft de hoogste bevolkingsdichtheid, de meeste voorzieningen en kennisinstellingen, maar wordt landschappelijk laag gewaardeerd. Ze willen talenten uit de hele wereld lokken, maar hebben al moeite om het talent te behouden dat er afstudeert.'

De onderzoekers keken naar 'zelfbewuste metropoolregio's' als Londen, waar toenmalig burgemeester Ken Livingstone in 2003 een congestiebelasting invoerde. Zijn opvolger Boris Johnson voegde daar in 2011 het All Londen Green Grid aan toe, een groen stedelijk netwerk, en fietssnelwegen (2015). In Madrid is de ringweg M30 voor een groot deel ondergronds gelegd. Daardoor zijn de rivier Manzanares en de paleistuinen weer bij de stad getrokken.

Met bescheiden ingrepen is een rommelig en versnipperd landschap al te verbeteren, zegt Bos. 'Door cultuurhistorische elementen terug te brengen als knotwilgen, of door het platteland beter bereikbaar te maken met fietspaden.'

Landschapsarchitect Adriaan Geuze, hoogleraar in Wageningen en oprichter van het bureau West8 dat in tal van wereldsteden werkt, bepleit een bouwstop voor loodsen, kassen en windmolens. 'We moeten niet inschikken, maar kiezen. We zijn een propvol, overbevolkt land', zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij noemt de plaatsing van nieuwe windmolens 'een grijs gebied van lobby, wildwest en subsidie'.

Niet inschikken, maar kiezen

'Nog meer bedrijfsterreinen, kassen en windmolens in Nederland: dat is funest, ook voor de economie'. Lees hier het interview met landschapsgoeroe Adriaan Geuze.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden