Foutparkeren is niet per definitie reden voor wegsleepactie

Parkeren is big business. De Nederlandse gemeenten verdienen er jaarlijks tientallen miljoenen aan. En wie niet betaalt wacht een ander lot: een wielklem of, nog erger, de sleepwagen....

Het relaas van een Amsterdamse parkeerder, mét vergunning, spreekt boekdelen. Fout parkeren op een invalideplaats wordt in Amsterdam afgestraft met een boete, het ronde bedrag van 140 gulden, zo moest deze parkeerder ervaren. Fout is fout en de boete staat.

Maar daar blijft het niet bij in het Amsterdamse. De afdeling parkeerbeheer besloot om de auto weg te slepen, en dat loopt al snel in de papieren. Dik 200 gulden is het hoge, maar volgens de gemeente kostendekkende, tarief voor de sleepwagen. Dat is gebaseerd op de bestede tijd en het aantal kilometers dat de sleepjongens hebben gereden.

Maar er is meer. Als de auto eenmaal is weggesleept naar een gemeentelijke garage begint de meter opnieuw te tikken, zo blijkt uit de nota die de foutparkeerder heeft ontvangen. Nu betreft het de stallingskosten. Daarvoor rekent de gemeente, schrik niet, 195 gulden per etmaal. Ruim vier keer zoveel als de kosten voor een etmaal parkeren in de binnenstad. Bepaald niet marktconform dus. Maar ook hier geldt dat er sprake is van hoge kosten die moeten worden gedekt.

De Dienst Stadstoezicht meldt desgevraagd dat vragen over dit tarief in een bezwaarschrift kunnen worden gesteld. Merkwaardig. Bij het ophalen van de auto krijgt iedere foutparkeerder te horen dat er bezwaar kan worden ingediend op basis van de door het justitieel incassobureau opgelegde bekeuring. Uit een folder, die onze foutparkeerder niet heeft gekregen maar die volgens de gemeente in principe altijd moet worden uitgereikt, blijkt dat ook tegen het wegslepen van de auto bezwaar kan worden gemaakt. Volgens de Wet Mulder staan de kosten die parkeerbeheer in rekening brengt voor het wegslepen en opslaan van auto's, los van de justitiële afhandeling van de bekeuring.

Voor onze foutparkeerder biedt dit een uitweg. Want hoewel hij fout geparkeerd stond, wil dat nog niet zeggen dat hij terecht is weggesleept. Ook tegen het wegslepen kan bezwaar worden gemaakt, een gegeven waar de dienst parkeerbeheer overigens niet mee te koop loopt. Omdat de kosten van wegslepen en stallen veel hoger zijn dan de parkeerboete, 540 gulden in dit geval, loont een bezwaarschrift tegen het wegslepen de moeite.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden