‘Fouten CPB over windenergie’

Grootschalige windenergie op zee is over vijftien jaar rendabel. De overheid hoeft daarvoor geen streng klimaatbeleid te voeren. Dat concludeert het Utrechtse onderzoeksbureau Ecofys in een woendag verschenen studie....

Ecofys is veel positiever over windenergie dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat denkt dat windenergie op zijn vroegst in 2030 rendabel is. De kans dat dit gebeurt, acht het CPB klein.

Ecofys vindt de aannames van het CPB echter veel te pessimistisch. Daardoor zou een ‘vertekend en eenzijdig’ beeld ontstaan. Zo wordt de toekomstige olieprijs door het CPB tussen de 22 en 28 dollar geschat. ‘Dat is veel te laag’, zegt hoogleraar Kornelis Blok van Ecofys. Hij gaat ervan uit dat de olieprijs tussen de 40 en 65 dollar zal liggen.

Blok wijst ter verklaring op internationale studies. Daaruit blijkt volgens hem dat de wereldwijde vraag naar olie de komende decennia verder zal stijgen, mede door de opkomende industrieën in India en China. De olie moet bovendien uit instabiele regio’s in het Midden-Oosten komen, wat de prijs verder opdrijft. Hoe hoger de olieprijs, des te eerder windenergie rendabel is.

Ook schat Blok de kosten van zogeheten CO2-emissierechten hoger in dan het CPB. Bedrijven moeten deze rechten kopen als ze meer willen uitstoten dan is toegestaan. Opnieuw geldt: hoe hoger de prijs, des te eerder is windenergie rendabel. Tot slot is Blok positiever over toekomstige kostenbesparingen bij de bouw van windmolenparken. Volgens hem leren bouwers veel bij en dat zal de aanleg van windmolenparken versnellen.

Volgens Blok heeft het CPB ‘zijn werk niet goed gedaan’. Hij ziet geen reden geplande windmolenparken (met een capaciteit van 6000 megawatt) in fasen aan te leggen, zoals het CPB adviseerde. ‘Ik zou niet weten waarom je het langzamer zou doen. Hoe sneller je investeert, hoe sneller je leert en hoe sneller de prijs daalt.’ Minister Brinkhorst van Economische Zaken neemt de kritiek van het CPB ter harte en wil geleidelijk een miljard euro in windenergie steken. Daarmee kan ongeveer 700 megawatt worden opgewekt.

Voor- en tegenstanders van windenergie bestrijden elkaar al geruime tijd met tegengestelde rappoten. Die ‘rapportenoorlog’ doet Blok denken aan de discussie over de Betuwelijn. ‘Alleen oordeelde het CPB in het begin daar juist positief over.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden