Foundation wil vatenfabrieken Van Leer terug

De vatenfabrieken van Van Leer gaan mogelijk terug naar waar ze vandaan kwamen: de Van Leer Group Foundation. Vorig jaar september werd het verpakkingsconcern Van Leer overgenomen door Huhtamaki....

Van onze verslaggever

Volgens bestuurder M. Neesen van FNV Bondgenoten studeert de Van Leer Group Foundation, de voormalige eigenaar van Van Leer, op het terugkopen van de vatenfabrieken, die verspreid over de hele wereld staan. Hij zou dat veruit de mooiste oplossing vinden. 'Alleen op die manier zouden de Van Leer bedrijven bij elkaar kunnen blijven', zegt hij. Bovendien zouden de bedrijven dan in Nederlandse handen terugkeren.

Bij de productie van industriële verpakkingen (vaten van staal en van kunststof) werken wereldwijd zevenduizend mensen. In Nederland gaat het om zevenhonderd mensen. De omzet bedroeg in 1998 ruim 2 miljard gulden.

De Van Leer Foundation was tot 1995 volledig eigenaar. Na de beursgang van Van Leer had de stichting nog de helft van de aandelen plus één. Toen dat pakket vorig jaar werd verkocht aan het Finse concern, zou de Foundation een soort recht van eerste koop hebben bedongen voor het geval Huhtamaki de fabrieken weer wilde afstoten.

Bij de Foundation was niemand voor commentaar bereikbaar. De Foundation heeft zich in het verleden zeer ingespannen om de bedrijven van Van Leer bij elkaar te houden. Toen Huhtamaki contact zoch met Van Leer en alleen de bedrijven in de consumentenverpakking wilden kopen, hield de stichting dat tegen.

Overigens worden ook andere potentiële kopers van Van Leers industriële verpakkingen genoemd. Zo zou CVC, een participatiemaatschappij die twee jaar geleden al het verpakkingsconcern Kappa kocht van wat nu Buhrmann heet, interesse hebben getoond.

Neesen van de FNV zou niet verdrietig zijn als de Van Leer-bedrijven weggaan bij Huhtamaki. Volgens hem is het bedrijf alleen maar uit op snelle winst en kan het lot van de werknemers de Finnen niets schelen. Volgens hem schendt Huhtamaki ook de SER-fusiegedragscode, die voorschrijft dat er na een overname een jaar rust in acht wordt genomen. Tot slot slaagden de bonden er niet in om voor het concern een Europese ondernemingsraad te vestigen.

Als de Foundation inderdaad de divisie Industriële Verpakkingen van Van Leer zou overnemen, is het bedrijf terug waar het ruim tien jaar geleden was. Toen was Van Leer een vatenfabrikant die in handen was van de Foundation. Pas in 1995 ging de helft van de aandelen naar de beurs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden