Fortis verwacht Belgische meevaller

De Nederlands-Belgische bankverzekeraar Fortis heeft zijn winst in het eerste halfjaar met 31 procent opgevoerd tot 2,55 miljard gulden. Het bestuur verwacht ook goede resultaten voor de tweede helft van dit jaar....

Van onze verslaggever

Bestuursvoorzitter H. Bartelds houdt een slag om de arm bij zijn winstprognose voor 1999. Hij verwacht een 'gezonde' groei van 20 tot 25 procent. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat Fortis profiteert van eenmalige meevallers. Zo ontving het concern in het eerste halfjaar bijna 220 miljoen gulden voor zijn belang in de Nationale Investeringsbank (NIB).

De komende maanden zou Fortis opnieuw goede zaken kunnen doen. Het France concern Suez Lyonnaise des Eaux heeft een bod uitgebracht op de Belgische elektriciteits- en gasproducent Tractebel. Omruil van het pakket aandelen dat de Generale Maatschappij bezit, zou de bankverzekeraar 'honderden miljoenen' opleveren, zo bevestigt bestuurslid J. Feilzer.

Zonder acquisities zou de winstsprong van Fortis 21 in plaats van 31 procent hebben bedragen. 'Onze autonome groei is dus sterk', zegt Bartelds. 'In het verleden hadden we daar nogal eens moeite mee.'

Van Fortis' drie hoofdactiviteiten - bankieren, verzekeren en beleggen - presteerde de verzekeringstak het best. De nettowinst steeg met 56 procent . In dat percentage is onder meer de verkoop van het NIB-belang meegeteld.

De premie-omzet in de leventak steeg met ruim 40 procent tot 8,4 miljard gulden. De verkoop van polissen via banken nam explosief toe. Vooral de Generale Bank droeg bij aan de 77 procent omzetgroei van de zogeheten bancassurance.

Met donuts, hamburgers en hotdogs wilde de Fortis-top zijn persconferentie een 'Amerikaans tintje' geven. Vorige week is de overname van American Bankers Insurance (ABI) afgerond. De integratie van ABI in de nieuw te vormen Assurant Group zal Fortis in de VS een omzet opleveren van ruim 7 miljard gulden.

Vanwege de dioxinecrisis in België heeft Fortis een voorziening getroffen van 117 miljoen gulden. Een aantal bedrijven die kredieten hebben bij Fortis-onderdelen, is in de problemen gekomen door de affaire.

Fortis heeft zijn regeling voor personeelsopties fors uitgebreid. Voortaan komen alle medewerkers binnen de Benelux en een deel van de werknemers in de rest van Europa in aanmerking voor opties. Het gaat om ruim 44 duizend medewerkers, die per persoon 300 (voor de laagste rangen) tot 7.500 opties (voor de raad van bestuur) kunnen verwerven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden