Fortis verslikt zich in geprivatiseerde Ziektewet

Fortis heeft zich, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers over het derde-kwartaal, flink vertild aan de privatisering van de Ziektewet....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'We zijn drie jaar op die markt actief. Omdat we niet beschikten over historische gegevens, hebben we de risico's niet goed kunnen afdekken', zegt Fortis-woordvoerder R. Boon. Het concern lanceert in januari een nieuwe verzekering. Bedrijven moeten dan kiezen uit één van de vijf door Fortis geselecteerde arbo-diensten om het verzuim te controleren. 'Dan kunnen we het risico beter managen', aldus Boon.

Niet bekend

De afgelopen drie kwartalen heeft Ongevallen en Ziekte een positief resultaat geboekt van 34 miljoen ecu, maar volgens Boon is dat vooral te danken aan de uitstekende resultaten in de VS. In Nederland bleef de ziekengeldverzekering verliezen maken.

Niet bekend

Ondanks de tegenslag heeft Fortis zijn winst over drie kwartalen met 26 procent opgevoerd tot 700 miljoen ecu (1,54 miljard gulden). Het grootste deel van de groei, naar schatting 140 miljoen ecu (308 miljoen gulden) was afkomstig van de begin dit jaar overgenomen zakenbank MeesPierson.

Daarmee heeft het concern, met nog één kwartaal te gaan, nu al bijna het jaarresultaat over 1996 ingehaald. In het afgelopen boekjaar was Fortis goed voor een nettowinst van 731 miljoen ecu (1,63 miljard gulden). In het derde kwartaal noteerde Fortis een nettowinst van 234 miljoen ecu tegenover 188 miljoen in dezelfde periode ervoor, een plus van 19,6 procent.

Het bankbedrijf dat begin dit jaar verrijkt werd met de van de ABN Amro overgenomen bank MeesPierson noteerde in de eerste negen maanden een plus 69 procent tot 275 miljoen ecu. MeesPierson presteerde net als in de eerste helft van dit jaar beter dan verwacht. De inkomsten uit de handel met effecten schoten omhoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden