Fortis-top uitgejouwd in Brussel

De aandeelhoudersvergadering van Fortis in Brussel is dinsdagochtend rumoerig van start gegaan. De aanwezige Fortis-top werd bij binnenkomst, net als maandag in Utrecht, uitgejouwd....

ANP/BELGA

Van de zesduizend aandeelhouders die zich hadden aangemeld voor de vergadering, is naar schatting minder dan de helft op komen dagen. De Belgische aandeelhouders kunnen dinsdag, net als de Nederlanders maandag, stemmen over de bestuursleden die Fortis naar voren heeft geschoven.

Maandag kregen drie van de vijf bestuursleden een meerderheid van de stemmen, namelijk Etienne Davignon, Cheung Chi Yan en Karel de Boeck. Ook dinsdag moeten zij alle drie een meerderheid van de stemmen halen, wil het bestuur in deze vorm doorgaan.

De Belgische tegenhanger van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Deminor, vroeg tijdens de vergadering of er gestemd kan worden op een alternatieve lijst met bestuurders. De belangenvereniging kreeg veel applaus uit de zaal. Het antwoord van vice-voorzitter Jan-Michiel Hessels was echter duidelijk: ‘Nee.’

In dit alternatieve bestuur zou Georges Ugeux voorzitter worden, een bedrijfsadviseur die voor het laatst werkzaam was bij de New York Stock Exchange.

Dinsdag kan niet worden gestemd over de continuïteit van Fortis. Hiervoor zijn niet genoeg leden aanwezig bij de vergadering. Op 19 december is nu nog een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland.

De Nederlander Jan-Michiel Hessels, die de vergadering voorzat, betuigde dinsdag spijt namens het hele bestuur over de gang van zaken. Hij deed dat in reactie op het verhaal van een aandeelhouder, wiens gezin financieel zwaar was getroffen door de koersval van Fortis. De aandeelhouders stemden maandag in Utrecht tegen herbenoeming van Hessels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden