Fortis sluit 207 bankkantoren

Fortis sluit nog voor eind 2010 207 bankkantoren. De kantoren zijn overbodig geworden door de fusie met ABN Amro.

Van onze verslaggever Ferry Haan

Ze legt uit dat Fortis het kantorenbestand heeft geanalyseerd na de overname van ABN Amro. ABN Amro heeft 560 kantoren en Fortis heeft er ongeveer 150 in Nederland.

Van het totale kantorennet van 711 kantoren kunnen er 149 dicht, omdat er of een Fortis of een ABN Amro-kantoor beschikbaar is binnen een straal van 500 meter. Daarbij had ABN Amro zelf al besloten dat 58 kantoren konden verdwijnen.

Volgens de Fortis-woordvoerster bieden de resterende 504 kantoren wel een ‘full service’ voor de klanten. Dat gebeurt nu niet bij sommige kleine ABN Amro-kantoren. De sluiting van de kantoren moet eind 2010 klaar zijn. Een lijst of kaart met kantoren die voor sluiting in aanmerking komen is nog niet gepubliceerd.

De Fortis-woordvoerster weet nog niet of er straks ABN Amro of Fortis op de gevel van de resterende kantoren komt te staan. Fortis heeft beloofd het ‘ABN Amro-merk te gaan voeren’, legt ze uit. Hoe beide merken naast elkaar gaan bestaan in Nederland is daarmee ongewis. ‘Op de kantoren komt ook iets van Fortis, maar we weten nog niet hoe dat eruit ziet’, voegt ze toe.

De sluiting van de kantoren maakt onderdeel uit van de kostenbesparingen die Fortis denkt te boeken bij de overname van ABN Amro, zogenoemde synergievoordelen.

Donderdag bevestigde Fortis opnieuw dat de overname van delen van ABN Amro 1,3 miljard euro zal opleveren. Deze jaarlijkse besparing kost eenmalig 1,5 miljard euro. Fortis had dit in september 2007 al aangekondigd.

De bank denkt dat 26 procent van de beoogde besparing in 2008 wordt gehaald, 55 procent in 2009 en het hele bedrag in 2010. Het concern verwacht na 2011 nog meer te kunnen besparen.

Volgens Fortis loopt ook de integratie van de ABN Amro-onderdelen op schema. Er zijn concrete biedingen ontvangen op ABN-onderdelen die in de etalage staan, zei Fortis-topman Jean-Paul Votron donderdag in een toelichting.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar verkoopt op last van de Europese Commissie een aantal onderdelen van de zakelijke divisie van ABN Amro.

Het gaat om Hollandsche Bank Unie, twee divisies zakelijke klanten en dertien zakelijke advieskantoren.

Eerder deze week werd ook bekend dat ABN Amro de samenwerking met Delta Lloyd op het gebied verzekeringen zal beëindigen. Delta Lloyd meldde dat ABN Amro de partner wil uitkopen.

Delta Lloyd bezit nu nog een belang van 51 procent in de gezamenlijke onderneming, de rest is in handen van ABN Amro. De verkoop levert naar verwachting 500 miljoen tot 1 miljard euro op, zei een woordvoerder van Delta Lloyd. Ook deze breuk is een gevolg van de overname van ABN Amro door het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden