Fortis positief ondanks afname van winstgroei

De Fortis-groep is verwikkeld in grootschalige integratieprocessen van zijn banken en verzekeraars. De resultaten over de eerste drie kwartalen hebben daar niet onder geleden: de winst steeg met 25 procent tot 3,54 miljard gulden....

Van onze verslaggever

In de periode juli-september steeg de winst tot 985 miljoen gulden, 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Analisten en beleggers hadden echter op meer gerekend. De bankendivisie kampte onder meer met dalende winsten op beleggingen en financiële transacties.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden de aandeelhouders teleurgesteld op de resultaten. Het aandeel Fortis stond aan het begin van de middag op een verlies van 5 procent. Aan het eind van de handel resteerde een min van bijna 2,5 procent tot 33,56 euro.

Bestuursvoorzitter H. Bartelds wil niet weten van een teleurstelling. 'We voldoen over het hele jaar gezien vrij goed aan de verwachtingen.' Van de winstgroei over de eerste negen maanden is 16 procent autonoom, het overige deel is te danken aan acquisities. Fortis is druk doende een aantal dochters te integreren, waaronder de Amerikaanse verzekeraars American Bankers Insurance Group en American Security Group.

Ondanks de druk op de resultaten is het bankbedrijf de grootste winstmaker van Fortis. In het voorjaar van volgend jaar worden de filialen van de Generale Bank, de VSB Bank, het Belgische ASLK en MeesPierson omgedoopt tot Fortis Bank. Alleen de private banking-tak van MeesPierson behoudt zijn naam.

Fortis verwacht veel synergievoordelen van de integratie van de banken, waaraan wordt gewerkt in 250 integratieprojecten. 'De culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen vormen daarbij een extra horde', erkent bestuursvoorzitter Bartelds. 'Maar al met al verloopt de integratie zeer voorspoedig.'

De nettowinst in het bankbedrijf steeg in de eerste negen maanden met 17 procent tot 2,19 miljard gulden.

De verzekeringspoot boekte een winstgroei van 27 procent tot 1,61 miljard gulden. Het premie-inkomen van de - voor Fortis zeer belangrijke - 'leven'-tak steeg met 37 procent ofwel ruim 3 miljard gulden.

'Tweederde daarvan komt voor rekening van de banken', zegt Bartelds opgetogen. De overige groei komt op naam van de traditionele tussenpersonen. Fortis verkoopt zijn verzekeringsproducten in toenemende mate via zijn banken.

Fortis houdt vast aan zijn prognose dat de winst dit jaar met 20 à 25 procent zal stijgen. Dat is exclusief de circa 650 miljoen gulden die de bankverzekeraar denkt over te houden aan de verkoop van zijn aandeel in Tractebel. Het Franse concern Suez Lyonnaise des Eaux heeft circa 17 miljard gulden geboden voor het Belgische energiebedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden