Fortis lokt belegger met stuntprijs

Mooi dat nu eindelijk de details bekend zijn, verzuchtten de analisten en de beurshandelaren vrijdag over de claimemissie waarmee Fortis zijn deel van de overname van ABN Amro wil financieren....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Het blijft een onding, zo valt te beluisteren. Fortis gaat heel veel betalen voor enkele grote stukken van ABN Amro: 24,7 miljard euro. Sinds enige tijd is bekend dat daarvoor een claimemissie zou worden ingezet: het uitgeven van nieuwe aandelen waarop de eigen aandeelhouders als eerste kunnen inschrijven. Naar verluidt was Fortis aanvankelijk niet enthousiast over dit financiële instrument: de eigen beurskoers zou daar zo onder lijden dat gevreesd werd als overnameprooi in beeld te komen.

Bij een claimemissie staan aandeelhouders onder druk: als ze niet van de uitgedeelde rechten gebruikmaken dan lopen ze een flinke korting op de aankoopprijs van de aandelen mis. Overigens kunnen die rechten (voor elke drie aandelen in bezit het recht op twee nieuwe aandelen) wel worden verkocht. Vanaf aanstaande dinsdag krijgen de rechten een notering op onder meer Euronext Amsterdam en dan kan er in worden gehandeld.

De korting wordt gegeven om de belegger te compenseren voor de verwatering van de winst per aandeel die het gevolg zal zijn van de overname. Nu heeft Fortis 1,3 miljard aandelen; straks 2,2 miljard. Bovendien koopt Fortis met de 24,7 miljard euro verhoudingsgewijs (veel) minder winst dan nu per aandeel wordt gemaakt.

Deze ‘dure winst’ heeft Fortis aangezet om 44 procent van de prijs van de nieuwe aandelen af te doen.

Toch blijft het voor de aandeelhouder een sigaar uit eigen doos, aldus analisten. Het bedrag dat Fortis nodig had, stond vast en wanneer er hoge kortingen worden uitgedeeld, moeten er meer aandelen worden uitgegeven om dat te compenseren. Dat veroorzaakt een grotere verwatering, en dat kan weer een reden zijn de korting op te schroeven. Et cetera.

‘Per saldo is de aandeelhouder iets slechter af’, aldus Herman Bots van Theodoor Gilissen Bankiers gisteren. Het is de reden dat de beurskoers van Fortis al maanden daalt. Maar, zegt Bots, de aandeelhouders zijn met de emissie akkoord gegaan dus een echte verrassing is het niet. Volgens Fortis is de korting ‘marktconform’. ‘Dat klopt wel’, aldus Bots, ‘de laatste gevallen die ik tegenkwam in het Verenigd Koninkrijk boden ook meer dan 40 procent.’

Als niet alle nieuwe aandelen worden afgenomen door de huidige aandeelhouders, dan worden ze na afloop van de inschrijvingstermijn op 9 oktober geplaatst bij grote beleggers zoals pensioenfondsen, aldus Fortis gisteren. Afgezien daarvan is de opbrengst gegarandeerd door het bankensyndicaat dat de emissie begeleidt. Daartoe behoren onder meer Merrill Lynch, ING, Rabobank, Santander, Dresdner Kleinwort, Petercam en Dexia. In ruil voor hun diensten ontvangen de banken samen 240 miljoen aan provisies, 1,8 procent van het op te halen bedrag.

De beurskoers van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar reageerde vrijdag aanvankelijk met een plus van bijna 4 procent, maar later verdampte die winst.

Volgens de handelaren werd de koers van Fortis in de ochtend ondersteund door de banken die de emissie begeleiden. Maar ook het eind aan de onzekerheid deed de koers goed. ‘Het was niet zo slim van Fortis zo lang te wachten met het bekendmaken van de details’, aldus een handelaar. ‘Zo krijg je je eigen koers wel omlaag.’

Fortis sloot vrijdag op Euronext Amsterdam met een winstje van 0,2 procent op 26,65 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden