Fortis kan even niet meer overnemen

De vorming van 'één grote Benelux-bank' kost Fortis dit jaar zoveel tijd en aandacht dat overnames even naar de achtergrond verdrongen worden....

Van onze verslaggever

Fortis wil de Belgische en Nederlandse Generale Bank-tak, de VSB Bank, ASLK en MeesPierson dit jaar via een juridische fusie laten opgaan in één nieuwe Fortis-bank. Binnen drie jaar verdwijnen ook de logo's van de bestaande banken. Alleen de naam MeesPierson blijft bestaan; dat wordt Fortis' mondiale merk voor het bankieren voor vermogende particulieren.

Volgens Fortis-topman J. Bartelds herkent inmiddels al tweederde van de Nederlanders de naam en het logo van zijn conglomeraat; een verdubbeling. De integratie van de banken verloopt in Nederland zonder pijn, maar leidt in België tot het sluiten van 600 tot 800 kantoren en het schrappen van ruim 2000 banen.

Voor 24 miljard gulden kaapte Fortis vorig jaar Generale Bank weg voor de neus van ABN Amro. Daardoor werd de bank-verzekeraar duidelijk Belgisch-Nederlands, in plaats van andersom. 'De balans is doorgeslagen naar België', aldus de - Nederlandse - Fortis-bestuurder H. Hielkema.

Dat leidde in België tot spanningen, erkende hij. 'Maar nu niet meer. De stemverhouding is fifty-fifty, hebben we afgesproken.' De Fortis-activiteiten zijn nu voor ongeveer de helft Belgisch, ongeveer 30 procent Nederlands, 10 tot 15 procent Amerikaans en de rest internationaal.

Fortis beleefde volgens Bartelds een 'uitzonderlijk goed jaar waarin ontzettend veel gebeurde'. De winst steeg met precies de beloofde 20 procent tot 3,5 miljard gulden. Vooral MeesPierson deed het goed, waardoor de bankpoot ruim een kwart meer verdiende. Bankieren is inmiddels goed voor 57 procent van Fortis' winst.

De onlangs voor 5,3 miljard gulden gekochte American Bankers Insurance Group moet de balans tussen bankieren en verzekeren weer in evenwicht brengen. De winst van Fortis' verzekeringspoot (onder meer Amev) steeg in 1998 met 18 procent tot 1,65 miljard gulden.

Fortis heeft in tegenstelling tot veel collega's weinig last gehad van de crises in het Verre Oosten en Latijns Amerika. Slechts 7 procent van de kredietportefeuille bevindt zich in de opkomende markten. Azië staat ook nog hoog op het wensenlijstje van Fortis.

Met een reeks van voorzieningen dekte het financiële conglomeraat zich vorig jaar opnieuw tegen van alles in. Om de lage rente het hoofd te bieden heeft Fortis 1,1 miljard gulden opzij gezet. Om bankrisico's af te dekken is er nu 3,8 miljard gulden in kas. Voor het millennium werd vorig jaar nog eens 367 miljoen gulden uitgetrokken. De totale pot kwam daarmee op bijna een miljard gulden, waarvan de helft is gebruikt.

'We worden op drie fronten geraakt door het millennium', legde Bartelds uit. 'Ons schadebedrijf met eventuele claims, onze klanten in het midden- en kleinbedrijf en onze eigen administratiesystemen.'

Het overnamegevecht met ABN Amro om de Generale Bank kreeg eind vorig jaar nog een staartje voor de divisie vermogensbeheer van Fortis. ABN Amro besloot het aan Fortis uitbestede vermogensbeheer, een contract van ruim drie miljard gulden, zelf te gaan doen. 'Dat doet best pijn', stelde Fortis-bestuurder R. van der Meer.

Op de vraag of ABN Amro op deze wijze ten dele wraak wilde nemen voor de Generale Bank, ging Van der Meer niet in. 'Dat weet ik niet. Maar aan onze performance kan het niet gelegen hebben.' Niettemin zag Fortis het beheerd vermogen vorig jaar stijgen met 15 procent tot 539 miljard gulden, goed voor een plek in de Europese toptien van vermogensbeheerders.

De bankverzekeraar verwacht dat de nettowinst dit jaar verder stijgt, maar aan nauwkeuriger prognoses waagt topman Bartelds zich niet. 'Die voorzichtigheid bent u van ons gewend en dat willen we graag zo houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden