Fortis ging de fout in met effectenleaseproducten

De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis is in de fout gegaan met een viertal financiële producten. Het dochterbedrijf Fortis Groeivermogen gaf bij deze zogenoemde aandelenleaseproducten – waarbij met geleend geld in aandelen wordt belegd – te weinig informatie aan klanten over de veelal hoge kosten dito risico’s....

ANP

Ondanks de geconstateerde gebreken is van misleiding door Fortis geen sprake. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

Volgens de rechtbank heeft Fortis de zorgplicht die financiële instellingen hebben jegens hun klanten geschonden bij de producten GroeiVermogen, BeursVersneller, Vermogensversneller en KoerswinstStapelaar. Fortis liet na de klanten uit te leggen dat ze bij dalende koersen ernstig in de problemen konden komen: ze moesten dan het geleende bedrag, inclusief de hoge rente, terugbetalen, terwijl de belegging niets – of veel minder dan bij de verkoop verwacht was – zou opleveren.

De rechtszaak was aangespannen door de Vereniging Consument & Geldzaken en twaalf individuele eigenaren van de aandelenleaseproducten. Volgens de eisers is Fortis ook tekortgeschoten bij de producten Milleniumversneller en JubileumClicker. Maar volgens de rechter treft Fortis daar geen blaam.

Hoewel Fortis bij de vier producten tekort is geschoten, vindt de rechter niet dat de contracten nietig moeten worden verklaard. Volgens de rechtbank heeft een van de twaalf eisers recht op een schadevergoeding van 2286,24 euro.

De Vereniging Consument & Geldzaken is teleurgesteld dat de rechter de contracten niet nietig heeft verklaard. Ze is tevreden met het oordeel dat Fortis onrechtmatig heeft gehandeld. Fortis zegt het vonnis nog te moeten bestuderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden