Fortis gaat 'extreem goed' maar doet geen voorspelling

Bestuursvoorzitter Anton van Rossum vindt dat Fortis het 'extreem goed doet in moeilijke omstandigheden'. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar waagt zich evenwel niet aan een winstverwachting voor 2002....

Van Rossum wilde woensdag bij de toelichting op de halfjaarcijfers zelfs niet zeggen wat de winst is als de beleggingsactiviteiten buiten beschouwing worden gelaten. In juli kwam Fortis met een winst waarschuwing, omdat de voorspelde 12 procent winstgroei per aandeel onhaalbaar bleek. Vorig jaar viel de winst ook al lager uit dan aangekondigd.

Voor het afgelopen halfjaar bedroeg de nettowinst zonder eenmalige posten en zonder vermogenswinsten 1,17 miljard euro, 8 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2001.

Inclusief beleggingen is de winst juist 4 procent lager op 1,48 miljard. De uiteindelijke nettowinst bedraagt 1,52 miljard euro, 18 procent minder dan het eerste semester vorig jaar. Toen profiteerde Fortis van boekwinst op verkoop van het belang in Suez.

Momenteel hangt de aandelenportefeuille als een zwaard van Damokles boven Fortis. Een deel van de aandelen is, sinds beurscrisis in juli, minder waard dan de aanschafprijs. Boekhoudkundige regels eisen dat dat ten laste van de winst komt. Eind vorige week was de potentiële schade 600 miljoen euro. Pas eind september, als de boeken voor het derde kwartaal worden gesloten, blijkt hoeveel Fortis moet afboeken.

Baat heeft Fortis bij de reorganisaties van het afgelopen jaar. Bij het bankbedrijf leidde dat tot 6 procent lagere kosten. De sluiting van bankkantoren gaat volgens plan. Vooral in België gaan veel vestigingen dicht.

Opmerkelijk bij de bankenpoot is de stijging van de rentemarge met 5 procent. Jarenlang zag de branche deze klassieke winstbron minder worden, maar door het slechte beursklimaat zet de consument zijn geld weer op de spaarrekening. De commissies gingen juist omlaag.

De verzekeringspoot, in Nederland onder meer Stad Rotterdam en De Amersfoortse, zag de winst exclusief beleggingen met 13 procent stijgen. Bij brand- en autopolissen daalde de winst, maar ziekte- en ongevallenverzekeringen zagen een hoger resultaat. Fortis constateert dat Nederlanders minder vaak een beleggingshypotheek nemen.

Fortis zegt geen grote verliezen te hebben geleden door de deconfitures bij giganten in de VS, zoals Enron en Worldcom. Het bedrijf heeft 70 miljoen euro uitstaan bij firma's die als gevaarlijk te boek staan. Fortis zet circa 0,3 procent van het uitgeleende geld opzij. Dat is minder dan branchegenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden