Fortis favoriet op beurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, kreeg maandag in belangrijke mate steun van zwaargewicht Fortis. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar koerste bijna 2,7 procent hoger, na positieve uitspraken van een topman van de Aziatische tak van het concern.

Volgens hem is de ergste pijn van de kredietcrisis voor Fortis achter de rug. ,,Het nieuws van Fortis doet ook de andere financials in de AEX goed'', liet handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers weten. ING en Aegon gingen respectievelijk met 0,7 procent en 0,9 procent omhoog.

De AEX noteerde 0,9 procent hoger op 464,85 punten. De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, steeg 1 procent tot 645,36 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,6 tot 0,8 procent.

Steun aan Azië

In het algemeen vonden beleggers op de Europese beurzen van meet af aan steun in de koerswinsten die op de Aziatische markten werden geboekt. Ook heerst er volgens handelaren in de markt het gevoel dat het na de publicatie van een slecht Amerikaans banenrapport afgelopen vrijdag met de afgekoelde economie in de Verenigde Staten alleen nog maar bergopwaarts kan gaan.

Op de Europese aandelenvloeren waren mijnbouwbedrijven en andere grondstofgerelateerde aandelen in trek wegens de opgelopen grondstofprijzen. Bovendien kwam de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs met een rapport dat zeer positief is over gevolgen van de ontwikkeling van de grondstofprijzen voor de mijnbouwsector.

Mijnbouwers aan kop

In Londen waren de mijnbouwbedrijven Vedanta, Xstrata, Anglo American, Antofagasta en Kazakhmys de koplopers. Ze kregen er tussen de 2,9 en 6,4 procent bij. Staalconcern ArcelorMittal was met een winst van 2,5 procent een belangrijke stijger in de AEX.

Niet alle oliefondsen profiteerden in Europa van de hogere olieprijzen. Shell gaf in Amsterdam 0,5 procent prijs. Het bedrijf ziet steeds meer energiemogelijkheden in Rusland, ondanks de renationalisatie van de energiesector in dit land. BP dikte in Londen juist 0,6 procent aan. Total ging in Parijs met 0,1 procent omhoog.

Koersval VastNed

Beleggers waren het aandeel VastNed Retail liever kwijt dan rijk, nadat het vastgoedbedrijf vrijdag bekend had gemaakt geen overeenstemming te hebben bereikt met ,,betrokken partijen'' over de verkoop van zijn vastgoedportefeuille. Het bedrijf was al enige tijd in gesprek over de verkoop en wil de activiteiten nu zelf voortzetten. VastNed Retail maakte in de MidKap een koersval van 5,4 procent.

Crucell was met 5,6 procent de winnaar in het middensegment. Het biotechnologiebedrijf steeg afgelopen vrijdag al met bijna 5 procent, na een koersdoelverhoging door Goldman Sachs. Een koersdoelverlaging door dezelfde bank zette de toeleverancier voor de chipindustrie ASM International 2,1 procent lager.

De euro kostte maandagmiddag 1,5710 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,5730 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden