Fortis-drama eist fysieke tol van complete top

Bankiers hebben wel degelijk hart voor de zaak. En de kredietcrisis kan ze behoorlijk aangrijpen. Zo ligt Jean-Paul Votron, ex-bestuursvoorzitter van Fortis, met een burn-out in het ziekenhuis....

Robert Giebels

En Votron is niet de enige Fortis-topman met gezondheidsproblemen. Bij de hele voormalige top van de, toen nog, Belgische-Nederlandse bank-verzekeraar, hebben de gebeurtenissen van de afgelopen maanden een fysieke tol geëist.

Votrons opvolger-gedurende-drie-maanden, Herman Verwilst, werd in september even ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

En ‘mister-Fortis’, graaf Maurice Lippens, zit sinds begin oktober thuis met hartklachten en een te hoge bloeddruk.

Het Laatste Nieuws weet te melden dat Votrons ziekte rechtstreeks met de kredietcrisis te maken heeft. Ook zou de burn-out het gevolg zijn van de hardvochtige wijze waarop Votron Fortis heeft moeten verlaten. Hem wordt verweten dat hij Fortis in de problemen heeft gestort, die uiteindelijk tot het einde van de bank hebben geleid. De krant baseert zich op bronnen in de Belgische financiële wereld.

De fysieke gesteldheid van Votron weerhoudt deelnemers aan fora op financiële websites er niet van hem nog wat dieper de put in te praten. ‘Ik gun niemand een burn-out, maar het is vaak wel een symptoom van onbekwaamheid. Stap dan op en ga tuinieren!’, schrijft iemand met als pseudoniem Senior Beach Bum op de forumpagina van iex.nl.

De overname van een deel van ABN Amro door Fortis komt op naam van Votron te staan. Fortis blijkt daar met 24 miljard euro veel te veel voor te hebben betaald. Maar dat is een kwalificatie achteraf, want de schade die de kredietcrisis in Europa aanrichtte, was niet voorzien. En die storm stak op vlak na de verkoop van ABN Amro.

Op het moment dat Fortis ABN Amro deels overnam was Votron nog de gevierde man. Hij kreeg zelfs een dubbele bonus van 2,5 miljoen euro wegens ‘exemplarisch’ leiderschap. De superbonus moest hem compenseren voor de geringer dan verwachte bedragen die hij kon toucheren met zijn aandelen Fortis.

Die waren immers al aan hun vrije val begonnen en stonden deze week onder de 1 euro – begin dit jaar was dat nog ruim 18 euro. Daar zijn dan weer veel vooral kleine Fortis-aandeelhouders ziek van geworden. Velen wijten de koersval en daarmee hun vermogensverlies aan incompetentie van de ex-topmannen die nu met hun gezondheid worstelen.

Maar de getroffen aandeelhouders geloven eerder in complotten dan dat bijvoorbeeld Votron echt ziek is. ‘Volgens mij probeert hij gewoon de rechtzaken zo te omzeilen’, reageert Real Life op Senior Beach Bum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden