Fortis-beleggers stemmen tegen splitsing

Fortis-beleggers hebben woensdag in Brussel tegen de verkoop van Fortis aan de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas gestemd.

Van onze verslaggevers Robert Giebels en Marc Peeperkorn

De tegenstem heeft volgens de Nederlandse staat geen gevolgen voor de ‘onherroepelijke’ aankoop door de staat van de Nederlandse Fortis-delen, inclusief ABN Amro Nederland. Het ‘nee’ tegen de Nederlandse deal kan wel een rol spelen bij de schadeclaims die aandeelhouders bij Fortis en de Nederlandse staat hebben ingediend.

Het is sinds gisteren uiterst onzeker of het Belgische deel van de overeenkomst nog doorgaat.

Voor de opdeling was Fortis Holding een van de grootste financiële concerns van Europa. Wat daarna resteerde, waren enkele internationale verzekeringsactiviteiten en een pakket ‘rommelleningen’. De aandeelhouders willen de geleden schade vergoed zien, hetzij door compensatie, hetzij door het terugdraaien van de opdeling.

Het Belgische hof van beroep bepaalde eind vorig jaar dat aandeelhouders in die splitsing hadden moeten worden gekend. Iets wat gisteren is gebeurd. De stemming, met bijna 20 procent van de 2,5 miljard aandelen vertegenwoordigd, ging uiteindelijk vooral over de overeenkomst tussen de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas. België wilde Fortis-activiteiten kopen en onmiddellijk aan BNP doorverkopen. Doordat dit is doorkruist, is de Belgische staat nu eigenaar van Fortis Bank België.

Als BNP Paribas haar aankoop van de Fortis-onderdelen nu nog wil doorzetten, is een gang naar de rechter noodzakelijk. Het is echter waarschijnlijker dat de Franse bank zich terug zal trekken. BNP Paribas heeft eerder aangegeven de aankoop af te blazen, wanneer de aandeelhouders tegen zouden stemmen.

Fortis Holding zit dan met een strop van 6,9 miljard euro aan rommelbeleggingen. Jan-Michiel Hessels, waarnemend president-commissaris van Fortis Holding, waarschuwde dat dit tot een faillissement zou kunnen leiden.

Volgens analisten is het echter ook goed mogelijk dat de Belgische staat opnieuw bijspringt om dit te voorkomen. De Belgische regering komt volgens minister Didier Reynders van Financiën snel bijeen. Het afstemmen van de opdeling heeft volgens hem geen impact op klanten van de Belgische Fortis Bank. ‘Wij wachten op een reactie van de betrokken partijen, in het bijzonder BNP Paribas en de Belgische regering’, aldus een woordvoerder van Reynders.

(AFP) Beeld
(AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden