Forse winstdaling Wegener

De nettowinst van mediaconcern Wegener, de uitgever van regionale kranten als De Gelderlander, Brabants Dagblad en BN/De Stem, is in het eerste half jaar met ruim 40 procent gedaald tot 13,9 miljoen euro....

ANP

Dat maakte Wegener woensdag bekend. De omzet steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 3 procent tot 355,5 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat ging omlaag van 37,8 miljoen euro tot 25,4 miljoen euro, vooral door reorganisatiekosten. Wegener maakte onlangs een omvangrijk reorganisatieplan bekend, dat op verzet stuitte van de dagbladen van het concern.

Volgens het bedrijf, dat voor 86,4 procent in handen is van de Britse investeringsmaatschappij Mecom, staan de inkomsten uit advertenties onder druk. De al eerder ingezette daling van de omzet uit personeelsadvertenties zette zich in de eerste helft van 2008 in versterkte mate voort, aldus Wegener. Op de lokale advertentiemarkt, voor onder meer huis-aan-huisbladen, werd wel omzetgroei gerealiseerd. In totaal daalde de omzet uit advertenties van Wegener met 1,7 procent tot 93,6 miljoen euro.

AD Nieuwsmedia, de gezamenlijke onderneming van Wegener en PCM, was niet in staat om de stijging van het bedrijfsresultaat die zich vorig jaar voordeed de afgelopen zes maanden te continueren, aldus Wegener.

Dit werd onder andere veroorzaakt door minder gunstige ontwikkelingen op de advertentiemarkt en de aanloopverliezen van de in april geïntroduceerde sportkrant AD Sportwereld Pro, waarvan eind augustus de laatste uitgave verschijnt. Onlangs werd bekend dat Wegener van zijn belang van 37 procent in AD Nieuwsmedia, de uitgever van dagblad AD, af wil en hierover in gesprek is met mediaconcern PCM.

De internetomzet van Wegener steeg met ruim een vijfde naar 8,8 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan werd door de websites AutoTrack en JobTrack gerealiseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden