Forse omzetgroei KPN door overname Getronics

AMSTERDAM (ANP) - De overname van automatiseerder Getronics heeft het telecomconcern KPN in het eerste kwartaal een flinke omzetgroei opgeleverd. Het nieuwe onderdeel droeg ruim een half miljard euro bij aan de met 22 procent gestegen omzet van 3,57 miljard euro die KPN dinsdag rapporteerde.

KPN is nog bezig het vorig jaar overgenomen Getronics te integreren in de eigen organisatie. Daarbij worden onderdelen verkocht die niet behoren tot de kernactiviteiten die KPN voor ogen heeft. Dat proces ligt op schema, zo liet KPN weten. Het kon echter nog niets concreets zeggen over potentiële kopers.

KPN boekte een nettowinst van 334 miljoen euro. Dat is lager dan analisten in doorsnee verwachtten. Het voor beleggers belangrijkere bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie van goodwill (ebitda) was met 1,23 miljard euro evenwel in lijn met de verwachtingen van de markt. Getronics leverde aan dat resultaat een bijdrage van 24 miljoen euro.

Tumult

,,We hebben een goed kwartaal achter de rug'', aldus bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in een toelichting op de cijfers. ,,Onze recente acquisities hebben daar behoorlijk aan bijgedragen, maar ook onze bestaande activiteiten ontwikkelen zich in gunstige zin.'' Van economische tegenwind merkt KPN vrijwel niets. Het recente tumult op de financiële markten is volgens financieel topman Marcel Smits volledig aan het bedrijf voorbij gegaan. KPN bevestigde dan ook zijn eerder gegeven vooruitzichten voor het gehele jaar. ,,Bij KPN rijdt de trein rechtdoor'', aldus Smits.

De omzet van KPN in Nederland nam toe met ruim een kwart. Dat was vrijwel volledig toe te schrijven aan Getronics. De consumententak zag de omzet met 5,5 procent dalen, vooral door een verder verlies aan vaste telefoonlijnen. Ook de omzet uit mobiele telefonie nam af. Daar stond groei tegenover in onder meer digitale televisie, internet en mobiel dataverkeer.

Kostenbesparingen

Zonder de bijdrage van Getronics daalde de winst bij KPN Nederland licht. Maar KPN verwacht dat de bodem bereikt is en dat de winst in eigen land weer gaat stijgen. Volgens topman Scheepbouwer daalt het aantal vaste lijnen steeds minder snel. Ook verwacht hij te profiteren van groei in digitale televisie en kostenbesparingen. KPN kondigde eerder dit jaar aan 2000 banen meer te schrappen dan eerder was aangekondigd.

De buitenlandse mobiele tak kende een omzetgroei van 10 procent, vooral dankzij de Duitse dochter E-Plus die ruim een half miljoen nieuwe klanten binnenhaalde. In België kampte dochter BASE met toegenomen concurrentie waardoor de omzet licht afnam. BASE kon wel 137.000 nieuwe klanten bijschrijven.

De resultaten van KPN bevatten volgens het effectenhuis Petercam geen verrassingen. De zakenbank sprak van ,,solide cijfers''. Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden desondanks licht teleurgesteld. Het aandeel KPN verloor dinsdagochtend ruim 1,5 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden