Forse groei omzet stuwt winst DSM op tot 124 miljoen

Het Limburgse chemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal van 1997 een winst behaald van 124 miljoen gulden, 20 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Onze afzet is opnieuw gestegen. Dit is niet alleen het gevolg van goede marktomstandigheden, maar zeker ook van de implementatie van onze groeistrategie', verklaarde bestuursvoorzitter S. de Bree.

Het operationele resultaat, dat een beter beeld geeft van de winstontwikkeling van een bedrijf, nam met 28 procent toe tot 307 miljoen gulden. Aan omzet haalde DSM in juli, augustus en september 3,1 miljard gulden binnen, 24 procent meer dan in dezelfde periode in 1996.

Die omzet groeide hoofdzakelijk door hogere verkoopvolumes, die een plus lieten zien van 17 procent. Autonome groei leverde hieraan een bijdrage van 12 procent, terwijl de aankoop van nieuwe activiteiten zorgde voor omzetgroei van 5 procent.

Ook wist DSM te profiteren van hogere verkoopprijzen, met name van polytheen en caprolactam. Die werden gemiddeld 2 procent duurder. Bovendien bracht de gunstige wisselkoers van de gulden, hoofdzakelijk tegenover de Amerikaanse dollar en het Britse pond, 5 procent aan extra omzet binnen.

De ontwikkeling in het derde kwartaal was voor De Bree aanleiding opnieuw een 'duidelijke' resultaatsverbetering voor het hele jaar uit te spreken. Die term komt doorgaans overeen met een winstgroei tussen 7 en 12 procent.

Aan investeringen besteedde DSM in het voorbije kwartaal 263 miljoen gulden. Dat bedrag lag 41 procent onder de som die het concern vorig jaar in de vergelijkbare verslagperiode uittrok. Vooral aan het verwerven van nieuwe bedrijfsactiviteiten gaf DSM minder uit.

De productie van thermoplastische kunststoffen van het Duitse bedrijf Verstolen behoort per 1 november tot de DSM-activiteiten. Hiermee haalt de onderneming 450 miljoen gulden extra jaaromzet in huis. De aankoop, waarvoor DSM inclusief de voorziene investeringen 1 miljard gulden heeft uitgetrokken, moet het concern tot een van de leidende spelers op de polyetheen- en polypropeenmarkt in Europa maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden