Nieuws

Fors meer winst voor ABN Amro, half miljard naar aandeelhouders

ABN Amro heeft afgelopen jaar ruim de helft meer winst geboekt dan een jaar eerder en wil aandeelhouders, waaronder de Nederlandse staat, belonen.

Redactie
Hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.  Beeld Reuters
Hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.Beeld Reuters

Het financiële concern profiteerde onder meer van het oplopen van de rente. Daardoor kan de bank ­ruimere marges rekenen over spaargeld dat mensen bij de bank hebben gestald.

Onder de streep bleef bijna 1,9 miljard euro winst over, tegen 1,2 miljard euro in 2021. Daarbij gingen de rentebaten omhoog. De laatste maanden was er ook groei te zien bij de hypotheekportefeuille, terwijl de kosten over de gehele linie terugliepen door eerder ingezette reorganisaties.

ABN Amro denkt er sterk genoeg voor te staan om veel geld naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. De bank doet dat door voor een half miljard euro aan uitstaande aandelen te gaan inkopen. Dat betekent ook dat er extra geld gaat naar de Nederlandse schatkist. De Nederlandse staat is met een belang van circa 56 procent nog altijd grootaandeelhouder in ABN Amro, dat tijdens de kredietcrisis van 2008 werd genationaliseerd.

Nu de overheid het staatsbelang voorlopig op hetzelfde niveau wil houden is de inschatting dat de opbrengst voor de schatkist neerkomt op ruim 281 miljoen euro. Nederland krijgt ook nog dividend.

Wat ook meehielp bij de winstsprong was dat de cijfers over 2021 sterk werden gekleurd door eenmalige posten. De bank sloot toen een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen in de strijd tegen witwassen. Door de hoge inflatie is er nog wel een risico dat klanten in de problemen kunnen komen, maar volgens ABN Amro is het nog niet nodig veel geld weg te zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden