Fors hogere beloningen commissarissen Philips van tafel na kritiek beleggers

Een plan om de beloning van de commissarissen van Philips flink te verhogen is - in elk geval voorlopig - van tafel. Philips heeft een voorstel om de commissarissen meer te betalen van de agenda gehaald voor de aandeelhoudersvergadering van komende donderdag. Volgens het bedrijf is eerst meer overleg nodig met de aandeelhouders, om meer draagvlak te krijgen voor het plan.

Wilco Dekker
Frans van Houten. Beeld anp
Frans van Houten.Beeld anp

Dat heeft Philips maandag gemeld. Het bedrijf is vorig jaar flink kleiner geworden nadat de lichtdivisie apart is gezet. Het overblijvende deel, dat zich vooral bezighoudt met medische technologie, heeft volgens Philips een 'veel aantrekkelijker groeiprofiel'. Daarom wil het bedrijf de beloning van topman Frans van Houten volgend jaar met eenderde verhogen. In de slipstream daarvan zou Philips' president-commissaris Jeroen van der Veer 22 procent meer moeten krijgen. De oud-topman van Shell ontving vorig jaar 168 duizend euro bij Philips.

Grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars waren kritisch over dit voornemen. Hun belangenbehartiger Eumedion wijst erop dat Philips zich voor de beloning van de top ook vergelijkt met Angelsaksische bedrijven. Daar zitten de commissarissen veel dichter op de dagelijkse gang van zaken. Ze worden vanwege hun grotere verantwoordelijkheid veel beter betaald dan commissarissen van Nederlandse bedrijven. Het opnemen van zulke Angelsaksische bedrijven in de vergelijkingsgroep speelde een rol bij de sterke stijging van de beloningen van de Philipscommissarissen. Eumedion noemt het besluit van Philips om dit punt nu van de agenda te halen 'verstandig'.

Overigens was de - nu geannuleerde - stijging voor Van der Veer niet de grootste. President-commissaris Harrie Noy van BAM krijgt 40 procent meer. Dat lijkt veel, maar bij het bouwbedrijf was de beloning van de commissarissen al bijna tien jaar niet meer aangepast. Ook bij tankopslagbedrijf Vopak (plus een kwart), industrieel concern Aalberts (eenvijfde meer) en verzekeraar NN Group (plus 13 procent) stijgt de bezoldiging van de president-commissaris sterk. Op zich hebben beleggers er geen moeite mee als de beloning van de commissarissen eens in de zoveel jaar omhoog gaat. Toezicht is een zeer serieuze taak en daar mag wat tegenover staan, aldus Eumedion.

Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Beeld epa
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden