Fors hoger slot Wall Street

NEW YORK (ANP) - De beursgraadmeters op Wall Street zijn donderdag met flinke winsten gesloten. De beleggers verdrongen hun zorgen over de inflatie en de tragere economische groei in de Verenigde Staten naar de achtergrond. De goede resultaten van zakenbank Bear Stearns gaven de markt vertrouwen.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot de handel met een winst van 198 punten (1,8 procent) op 11.015 punten. Daarmee doorbrak de Dow de psychologische belangrijke 11.000-puntengrens. De technologiebeurs Nasdaq eindigde 58 punten (2,8 procent) hoger op 2144 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 26 punten (2,1 procent) naar 1256 punten.

De positieve stemming op Wall Street hing voor een deel samen met meevallende macro-economische cijfers over de economische groei in bepaalde Amerikaanse regio's. Die gaven aan dat de gestegen rente in de VS de Amerikaanse economie nauwelijks dwarszit. Ook was er een onverwacht sterke daling van het aantal WW-uitkeringen de afgelopen week.

Einde aan renteverhogingen

Verder kregen de markten steun door een toespraak van centralebankpresident Ben Bernanke. Hij gaf aan dat de inflatieverwachtingen licht afnemen. Dat kan duiden dat er mogelijk een einde komt aan de renteverhogingen door het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De verwachting is wel dat rente in de VS eind juni nog wordt verhoogd met een kwart procentpunt tot 5,25 procent.

Bear Stearns stond op een winst van 5,9 procent. De zakenbank maakte voorbeurs bekend in het fiscale tweede kwartaal een recordwinst te hebben gemaakt van 539,3 miljoen dollar. Dat is liefst 81 procent meer dan een jaar eerder. De resultaten overtreffen de verwachtingen van analisten ruimschoots.

Stijging olieprijs

In de Dow stond Caterpillar 5 procent hoger. De machineproducent is positief over de komende jaren. Boeing noteerde een winst van 3,4 procent. De vliegtuigbouwer kreeg een opwaardering van zakenbank Goldman Sachs, volgend op de leveringsproblemen bij rivaal Airbus. Honeywell ging 2,4 procent vooruit en Hewlett-Packard won 5,9 procent.

De oliefondsen konden profiteren van een stijging van de olieprijs. Zo won ExxonMobil 2,3 procent en ConocoPhillips 3,85 procent.

De euro was 1,2621 dollar waard. Bij het slot van de handel in Europa stond de eenheidsmunt op 1,2600 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden