EnquêteFinanciën ZZP'ers

Fors deel zzp’ers wacht financiële strop bij arbeidsongeschiktheid

Een aanzienlijk deel van de zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) in Nederland werkt onverzekerd: 41 procent zegt niet voorbereid te zijn op arbeidsongeschiktheid. Deze groep kan ook niet terugvallen op spaargeld of beleggingen. Vooral zelfstandigen met een laag inkomen zijn niet geharnast tegen economisch malheur.

Thomas Borst
Een schilder/zzp’er aan het werk in zijn busje.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een schilder/zzp’er aan het werk in zijn busje.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering maken veel zzp’ers terughoudend deze af te sluiten. Dat blijkt uit een enquête van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarvan de uitkomsten donderdag zijn gepubliceerd. In het onderzoek zijn 5.500 zelfstandigen ondervraagd.

Vier op de tien zzp’ers hebben geen enkele voorziening getroffen om inkomensverlies af te dekken: ze doen niet mee aan een broodfonds, sparen en beleggen niet en kunnen ook niet teren op het vermogen uit een huis of bedrijf. De afhankelijkheid van een maandelijks inkomen is enorm. Als deze groep door omstandigheden niet in staat is te werken, dreigt een forse financiële strop.

Inkomen

Het maandelijks inkomen van zelfstandigen bepaalt voor een groot deel in hoeverre zij de klappen van arbeidsongeschiktheid kunnen opvangen. Hoe lager het inkomen, des te meer zzp’ers onvoorbereid zijn op een periode van tegenslag. Van de minst vermogende zelfstandigen blijkt 65 procent onverzekerd te zijn. Zij kunnen niet terugvallen op een financiële buffer. Onder de hogere inkomens geldt dit voor een kwart van de zelfstandigen.

Tijdens de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel tussen kabinet, werkgevers en werknemers vormde de positie van zelfstandigen een belangrijk punt van aandacht. Het kabinet wil dat de groep onverzekerde zzp’ers de komende jaren afneemt. Volgens de gemaakte afspraken moeten zelfstandigen zich daarom verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Concrete maatregelen hiervoor ontbreken echter nog. Het kabinet verwacht dat de sociale partners begin volgend jaar een voorstel presenteren.

Voor werknemers in loondienst is de arbeidsongeschiktheidsverzekering al verplicht, zij betalen die met een op het salaris ingehouden premie. Hiervoor kunnen zzp’ers ook kiezen, maar dat gebeurt nauwelijks: uit eerdere CBS-cijfers blijkt dat een op de vijf zelfstandigen in 2017 een premie betaalde om zich te verzekeren. Zelfstandigen vinden verzekeringen over het algemeen te duur. Vaker kiezen zij ervoor financiële dompers op te vangen met spaargeld. Een andere reden om geen verzekering af te sluiten, is het kunnen terugvallen op het inkomen van de partner.

ZZP’ERS IN NEDERLAND

Waarom zzp’ers terug moeten naar een ‘uurtje-factuurtje’ en vijf andere vragen over het minimumtarief voor zelfstandigen
Per 2021 gaat een zzp’er minimaal 16 euro per uur verdienen. Minister Koolmees van Sociale Zaken stuurde zijn plannen voor nieuwe zzp-regelgeving naar de Tweede Kamer. Wat is het probleem met de zelfstandigen en wat gaat er veranderen? Zes vragen.

Minstens 16 euro per uur voor zzp’ers: een goed idee of een papieren werkelijkheid?
Het kabinet gaat zzp’ers beschermen met een minimumuurtarief van 16 euro, zo maakte de NOS vrijdag bekend. Krijgt de kleine zelfstandige nu eindelijk meer zekerheid, of is er sprake van een onuitvoerbaar ideaal? Een rondgang langs experts.

Advies: sociale zekerheden voor álle werkenden – flex, zzp of vast contract
Iedereen die werkt, moet dezelfde rechten krijgen, of dat nu in vaste dienst is of niet. Door de snelle groei van het aantal flexwerkers en zzp’ers is de kwestie urgent, vindt de commissie die hierover advies uitbrengt aan het kabinet.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden