NieuwsWerkloosheid

Fors banenverlies bij bedrijven die coronasteun kregen

Het kabinet wilde met de looncompensatieregeling (NOW) massawerkloosheid voorkomen. Toch gingen er tussen februari en juli dit jaar 181 duizend banen verloren bij bedrijven die gebruikmaakten van die steun, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

De ruimhartige NOW-regeling werd aan het begin van de coronacrisis in allerijl opgetuigd om bedrijven met een omzetverlies van meer dan 20 procent te ondersteunen bij het doorbetalen van hun werknemers. Voorwaarde was wel dat zij hun personeel niet zouden ontslaan. Dat toch 6,9 procent van de banen bij die bedrijven verviel, komt volgens het statistiekbureau vooral doordat oproepkrachten niet werden ingeschakeld en tijdelijke contracten niet werden verlengd.

‘Het is een hoog aantal’, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. ‘Maar dit is een ingrijpende crisis en bedrijven zijn geen extra beveiligde gevangenissen waar niemand uit kan ontsnappen.’ Ook minister Wouter Koolmees zegt in een reactie dat hij niet verbaasd is dat zijn regeling niet alle banen kon redden. Van de eerste ronde coronasteun maakten zeker 140 duizend bedrijven gebruik, goed voor 2,6 miljoen werknemers.

Tragiek

Volgens Wilthagen lag het in de lijn der verwachtingen dat vooral flexwerkers hun baan zouden verliezen. ‘Dat is sociaal heel vervelend. Want terwijl er nu veel maatschappelijke beroering is over de reorganisaties bij KLM en Shell is de tragiek bij die groep nog veel groter, daar is helemaal niks voor geregeld qua omscholing of sociale plannen.’

Overigens is inmiddels duidelijk dat ook de vaste werknemer de dans niet ontspringt. Het UWV kreeg de afgelopen drie maanden zeker 9.200 ontslagaanvragen binnen, meldde NRC donderdag. Dat zijn er 2,7 keer zoveel als dezelfde maanden vorig jaar.

Sinds donderdag kunnen bedrijven een beroep doen op de derde steunronde. Die duurt tot juni en wordt stapsgewijs afgebouwd. Al zou het Wilthagen weinig verbazen als dat laatste nog eens wordt heroverwogen nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt.

Verder lezen

Bijna de helft van alle ondernemingen had coronasteun nodig, blijkt uit cijfers van het CBS. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden