ForFarmers wil Europese grenzen over

Voorheen een coöperatie, kan de ambitieuze veevoerfabrikant op de beurs nieuwe bronnen aanboren en zijn waarde verhogen.

De fabriek van ForFarmers in Lochem, goed voor een omzet van 2,2 miljard euro in 2015. Beeld Niels Leusink
De fabriek van ForFarmers in Lochem, goed voor een omzet van 2,2 miljard euro in 2015.Beeld Niels Leusink

Er zijn weer boeren actief op het Damrak. Na het vertrek van Nutreco een maand geleden neemt ForFarmers het stokje over. Het Lochemse bedrijf, dat jaarlijks 9,1 miljoen ton korrelvoer voor koeien, varkens en kippen maakt, staat sinds dinsdag ingeschreven op de Euronext. Opvallend aan de beursgang: het bedrijf bood geen nieuwe aandelen aan, maar maakte enkel de al bestaande aandelen verhandelbaar.

ForFarmers, ooit begonnen als coöperatie, is al jarenlang aan een fikse opmars bezig, waarbij de beursgang van dinsdag een voorlopig hoogtepunt vormt. Van een klein Achterhoeks bedrijf in 2000, tot de eerste internationale activiteiten in 2005, ontwikkelde het zich tot inmiddels het grootste veevoerbedrijf van Europa. Het had vorig jaar een omzet van ruim 2,2 miljard euro, verdiend door 2.370 werknemers.

Maar het moet nog groter, aldus Caroline Vogelzang van ForFarmers. De West-Europese markt voor veevoeders groeit de laatste jaren maar zeer beperkt door de matige vleesconsumptie en bovendien is de concurrentie stevig. Daarom liet het bedrijf in maart al weten dat de horizon zelfs voorbij de Europese continentsgrenzen rijkt. Nu zit het in Nederland, Duitsland, België en Verenigd Koninkrijk, maar uiteindelijk wil het, via overnames, uitbreiden naar 'Europa plus'. Europa dus, plus Noord-Afrika, plus landen uit de voormalige Sovjet-Unie en het Midden-Oosten.

Oorlogskas

Voor die expansie, zo zegt Vogelzang, was de beursgang van dinsdag geen bittere noodzaak. Dankzij een oorlogskas van 260 miljoen euro is er genoeg geld beschikbaar voor overnames in de nabije toekomst. Maar een beursnotering 'maakt het ophalen van meer geld wel mogelijk', aldus topman Yoram Knoop. De officiële reden van de beursgang was dan ook om de zesduizend boerenleden van de coöperatie een hogere rente en een hogere prijs voor hun aandelen te bieden.

Aandelen ForFarmers bestaan al een tijd, zij het niet op de beurs, maar als certificaten via een redelijk lastig, gesloten proces bij Van Lanschot. Nadeel van die praktijk was dat grote institutionele beleggers daar niet welkom waren en de koers bleef lager dan mogelijk, stelden analisten. Nu ForFarmers op een openbare beurs wordt verhandeld, kunnen ook verzekeraars en pensioenfondsen inslaan waardoor de koers kan stijgen. Die verwachting kwam dinsdag al deels uit. Terwijl de referentiekoers nog op 6,50 euro per aandeel lag, sloot het dinsdag op bijna 7 euro.

Sta-in-de-weg van een beursgang

Toch was precies die komst van institutionele beleggers lange tijd ook een belangrijke sta-in-de-weg van een beursgang. Tot maandag hadden de boerenleden ruim tweederde van het bedrijf in handen en dus absolute zeggenschap. Dat vonden veel leden essentieel omdat zij van ForFarmers afhankelijk zijn voor hun diervoeding. Een goed tarief daarvoor weegt voor hen zwaarder dan een iets hogere dividenduitkering. Beleggers, zo was de vrees van veel boeren, redeneren precies andersom. Goedkoop dierenvoedsel kan ze gestolen worden. Om die reden stemden de leden in 2013 nog tegen een beursgang.

Maar er werd de afgelopen twee jaar flink gesleuteld aan de voorwaarden - zo kan het coöperatieaandeel niet onder de 20 procent zakken - waarna ze uiteindelijk voor stemden. Bovendien - en ook dat was een belangrijke reden dat er dinsdag geen extra aandelen werden uitgegeven -blijft hun aandeel in ForFarmers vooralsnog gelijk, ook als is 'hun' bedrijf nu beursgenoteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden