ForFarmers koopt gunstig in door lage grondstofprijzen

Veevoerbedrijf ForFarmers in Lochem, dat van plan is volgend jaar naar de beurs te gaan, boekte in de eerste zes maanden van het jaar een lagere omzet. Meestal is dat geen goed teken, maar bij ForFarmers duidt het op een gunstige omstandigheid: de prijzen van grondstoffen dalen.

null Beeld raymond rutting
Beeld raymond rutting

Veruit de grootste kostenpost bij ForFarmers is de inkoop van de grondstoffen die het bedrijf in zijn installaties mengt tot kant en klare voedingsmengsels voor allerhande soorten vee. In de eerste helft van het jaar verkocht ForFarmers voor 1,15 miljard euro aan veevoer, 1,2 procent minder dan een jaar geleden. Daarvan gaf het maar liefst 939 miljoen uit aan de inkoop van de grondstoffen. De marge bedroeg een magere 220 miljoen euro, maar dat was nog altijd meer dan een jaar geleden; toen bedroeg het verschil tussen de omzet en de inkoop van de grondstoffen slechts 200 miljoen euro.

Ook de nettowinst was dit half jaar hoger. Vorig jaar 18,8 miljoen euro, dit jaar 22,9 miljoen. De winststijging was volgens het bedrijf vooral te danken aan lagere kosten na een herfinanciering in oktober vorig jaar. Maar ook de valuta-effecten speelden mee. ForFarmers haalt intussen al eenderde van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk. Het duurdere pond zorgt ervoor dat dat deel van de verkopen en winst zwaarder meetelt in de winst van het hele concern. Zonder al die betrekkelijk toevallige douceurtjes zou de brutowinst van het concern vrijwel onveranderd zijn geweest.

Minder omzet dus, maar er werd wel meer veevoer verkocht. Het volume steeg met 3,0 procent naar 4,5 miljoen ton. Die stijging was geheel te danken aan overnames, want exclusief overnames bleef het volume gelijk. De stijging kwam volledig terecht in de rundvee- en pluimveesector. De overige sectoren lieten een stabiel beeld zien.

Groei eruit

De varkenssector, waar de boeren grote problemen hebben en bezig zijn protestacties voor te bereiden, is de groei er helemaal uit. ForFarmers verwacht dat het aantal varkenshouders dat ermee stopt, de komende tijd zal aanzwellen.

Voor het hele jaar verwacht ForFarmers, onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, een hoger resultaat na belastingen in vergelijking met 2014.

ForFarmers, dat sinds de overname van Hendrix in 2011 bekendstaat als de grootste veevoerverkoper in Europa, liet eind 2013 al weten de mogelijkheden voor een beursgang te onderzoeken. Momenteel wordt een selectie gemaakt uit een aantal banken en adviseurs voor de begeleiding. Een besluit hierover zal worden genomen tijdens de Algemene Vergadering in 2016.

Er is wel belangstelling van kleine beleggers. De aandelen van het bedrijf ForFarmers, een bv, zijn voor 66 procent in handen van de coöperatie ForFarmers en van de boeren die eigenaar zijn van die coöperatie. Maar 'buitenstaanders' hebben een steeds groter belang in het bedrijf. Eind vorig jaar hadden zij bij elkaar 31,1 procent van de aandelen, eind juni was dat 33,9 procent.

Dat zijn praktisch alleen kleine beleggers. Institutionele beleggers mogen nog niet in ForFarmers beleggen. ForFarmers verwacht dat in april, bij de algemene aandeelhoudersvergadering, nadere details over de beursgang zullen worden verstrekt.

Veevoerbedrijf ForFarmers heeft last van lagere grondstofprijzen. Beeld anp
Veevoerbedrijf ForFarmers heeft last van lagere grondstofprijzen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden