'Footsie' gaat in zee met Amsterdamse index Eurotop-100

De Eurotop-100, de Europese beursindex van Amsterdam, zal overgenomen worden door FTSE International, het beursindexbedrijf van Groot-Brittannië. De index zal dagelijks worden gepubliceerd in The Financial Times....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

FTSE International, een gezamenlijke dochter van de zakenkrant The Financial Times en de Londense beurs, is de grootste exploitant van beursindexen in Europa. De bekendste index is de Londense beursindex FTSE-100, de 'Footsie'.

Beursdirecteur G. Möller toonde zich donderdag dat ook erg trots over de samenwerking tussen FTSE International en de Amsterdamse effectenbeurs. 'Amsterdam wil de toonaangevende plek zijn voor de handel in Nederlandse effecten. Maar we willen graag ook twee of drie internationale producten. De Eurotop-index is er daar een van.'

Amsterdam zal volgens de samenwerkingsafspraak exclusief de opties op de Eurotop-100 gaan verhandelen. De futures - financiële termijncontracten - zullen vermoedelijk ook op de Londense termijnmarkt Liffe worden verhandeld. Verder zullen de opties en futures op de Eurotop-100 ook in New York een notering krijgen. 'Opvallend is dat Amerikanen meer belangstelling hebben voor de Europese index dan de Europeanen zelf. Mogelijk denken Amerikanen veel pan-Europeser', zo werd donderdag gezegd bij de gezamenlijke presentatie.

De index zal door FTSE International en de Amsterdamse beurs gezamenlijk verder worden geëxploiteerd. Financiële instellingen die beleggingsfondsen met dit product willen lanceren, zullen een licentie moeten kopen. Ook data-verkopers zullen moeten betalen voor het gebruik van de index.

De Eurotop-100 zal in het kader van de samenwerking worden geherlanceerd. De opties op de index zullen niet langer in ecu's, maar in guldens worden genoteerd. Amsterdam is vooralsnog veruit de populairste optiemarkt in Europa, hoewel daarbij tot nu toe de handel in Eurotop-100 opties relatief erg beperkt is geweest. Door de samenwerking met FTSE International denkt Amsterdam een grotere liquiditeit te kunnen creëren.

Naast de Eurotop-100 index, waarin de belangrijkste honderd aandelen van negen Europese aandelenbeurzen zijn opgenomen, zal er ook een nieuwe Eurotop-300 index worden gelanceerd. Deze index is aanzienlijk breder samengesteld. 'Liefst 65 procent van de totale marktkapitalisatie van de Europese beurzen is in de index opgenomen', aldus Möller. Opties en futures op deze index komen begin juli in de handel op de Amsterdamse optiebeurs. Er zitten in de Eurotop-300 dertien Nederlandse concerns.

Verder zijn er plannen voor de lancering van enkele sub-indexen. Zo zal er een aparte index komen zonder Britse aandelen. In de gewone index draagt de beurs van Londen voor bijna 40 procent bij.

In juli wordt bovendien de zogenoemde Euroblock-index gelanceerd. Hierin zijn de aandelen opgenomen van beurzen in landen die 'met grote waarschijnlijkheid deel gaan uitmaken van de EMU'. De voorlopige selectie is: Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Denemarken en Ierland. Italië en Spanje zouden mogelijk mee kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden