Fondsen zijn uit de gratie, turbo’s zijn het helemaal

Nederlandse particulieren laten beleggingsfondsen links liggen. Als ze geld willen beleggen, kiezen ze vaak voor gecompliceerde producten zoals turbo’s, certificaten en notes....

Dit blijkt uit een onderzoek naar vermogensbeheer van adviesbureau McKinsey. Het onderzoek is uitgevoerd onder 118 Europese vermogensbeheerders. In totaal hebben die 6500 miljard euro onder beheer. Dat is goed voor tweederde van de markt.

De onderzoekers van McKinsey constateren dat Nederlandse particulieren per saldo geen extra geld in beleggingsfondsen staken. De vermogensmarkt in Nederland groeide weliswaar met 17 procent – het Europese gemiddelde ligt op 12 procent – maar hiervan kwam tweederde voor rekening van koersstijgingen.

De groei van het belegde vermogen in Nederland is vooral te danken aan koersstijgingen en institutionele beleggers: pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Met name pensioenfondsen besteden het beleggen steeds vaker uit aan vermogensbeheerders.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) constateerde onlangs dat de inleg in Nederlandse beleggingsfondsen nog steeds hapert. Het tweede kwartaal was sprake van een kleine uitstroom van 68 miljoen euro uit beleggingsfondsen van Nederlandse aanbieders. Fondsen van buitenlandse vermogensbeheerders waren evenmin in trek: beleggers haalden per saldo 4 miljard euro uit deze fondsen.

Ondanks de stagnerende inleg steeg het beheerde vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen tot 132 miljard euro. Dat is dicht bij het recordniveau dat in september 2000 werd bereikt.

De winstgevendheid van vermogensbeheerders is volgens McKinsey toegenomen. De totale winst steeg met 20 procent naar 16 miljard euro. Dat is meer in topjaar 2000.

Vermogensbeheerders verdienen vier tot vijf keer zoveel aan particulieren beleggers dan aan institutionele beleggers. McKinsey verwacht dat de kosten na een daling van twee jaar weer zullen stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden