Fonds moet verdere kredietschade beperken

DOW JONES In New York dook de belangrijkste graadmeter onder de 14.000-puntengrens. De koersen bereikten hun laagste niveau in vijf weken nadat Citigroup bekendmaakte dat de kredietcrisis ook voor de rest van het jaar zijn effect zou hebben op de resultaten....

CITIGROUP De zakenbank Citigroup maakte voorbeurs bekend dat de winst in het derde kwartaal 57 procent lager uitviel dan in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op 2,38 miljard dollar tegen 5,51 miljard dollar een jaar eerder. De grootste bank van de Verenigde Staten moest miljarden dollars afschrijven door de crisis op de kredietmarkten en hogere kosten bij de kredietverstrekking aan consumenten. Citigroup moest uiteindelijk 3,5 procent inleveren.

FONDS Op Wall Street was men in afwachting van de ontwikkelingen rond een gezamenlijk fonds, dat wordt opgezet door een aantal grote banken om verdere schade door de kredietcrisis te voorkomen. Behalve Citigroup zijn ook JP Morgan Chase en Bank of America betrokken bij de plannen. Het fonds, ter waarde van 100 miljard dollar, moet binnen negentig dagen van de grond komen.

AOL Internetaanbieder AOL, dochter van Time Warner, maakte bekend 2.000 arbeidsplaatsen te schrappen, eenvijfde van het totale personeelsbestand. De ingreep is nodig om onder meer de dalende advertentieverkopen op te vangen. Beleggers beloonden de ingreep met een koerswinst van 0,6 procent.

EXXON MOBIL Het olieconcern Exxon Mobil profiteerde van het nieuwe record van 85,3 dollar per vat ruwe olie en boekte een winst van 1,6 procent. Grootste daler was General Motors met 4 procent in de min.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden