FNV wil WAO grotendeels privatiseren

Vakcentrale FNV wil de WAO voor het grootste deel privatiseren. Alleen de kleine groep volledig en duurzaam arbeidsongeschikten zou nog onder een publiek stelsel moeten vallen....

ANP

Het is een logische stap, aldus Heerts. 'Een groot deel van de keten is al geprivatiseerd. Dat geldt voor het arbo-beleid, de preventie en het ziekteverzuim in de eerste twee jaar.'

Heerts, die zijn plannen zaterdag al in De Telegraaf ontvouwde, wil dat vakbonden en werkgevers het verzuim in bedrijven samen gaan aanpakken. In CAO's kunnen zij alomvattende afspraken maken over het voorkomen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, terugkeer van zieke werknemers naar het werk en aanvulling van het inkomen bij ziekte en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Risico's kunnen zij onderbrengen bij particuliere verzekeraars.

De rol van de overheid kan op termijn verdwijnen.'Het wordt tijd dit volledig aan de markt over te laten', aldus Heerts.

Van het kabinet mogen straks zowel de publieke uitkeringsinstantie UWV als particuliere verzekeraars de nieuwe regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten uitvoeren. Volgens Heerts werkt dat niet. Het wordt een'uitvoeringsmonster', meent hij. Hij vindt de nieuwe regeling veel te ingewikkeld.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het idee van Heerts de moeite van het bestuderen waard. 'Wij staan er niet afwijzend tegenover', aldus directeur N. van Kesteren.

Heerts wil ook dat werkgevers bij ziektelanger het salaris blijven doorbetalen. 'Dat moet minstens drie jaar worden, tegen minstens 70 procent', aldus Heerts. Hierin ziet VNO-NCW niets. Nu betalen werkgevers twee jaar minstens 70 procent van het salaris en dat vindt de organisatie al lang.

Aanvulling van het loon is voor de vakcentrale een belangrijk punt, maar zeker niet het enige. Tegengaan van verzuim is dat ook, benadrukt Heerts.

De groep volledig (minstens 80 procent) en duurzaam arbeidsongeschikten blijven wat de FNV betreft ook in de toekomst onder een publiek stelsel vallen. Ook in de kabinetsplannen is dat zo. De FNV vindt dat hun uitkering omhoog zou moeten naar 80 procent van het laatstverdiende loon.

Alleen volledig en duurzaam arbeidsongeschikten krijgen volgens de nieuwe, strengere regels nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Anderen vallen straks onder de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Wie voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, valt buiten deze regelingen.

Het ministerie van Sociale Zaken wijst erop dat het voorstel van Heerts veel trekken vertoont van een plan van SER-lid Van Linschoten. Het kabinet nam dit in de nieuwe opzet van de WAO niet over, omdat een grotendeels particuliere uitvoering van de WAO de regeling veel te duur zou maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden