FNV wil vervolging van YVC-top wegens wanbeleid

De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam moet maatregelen nemen tegen twee topmannen van de voormalige YVC IJsselwerf in Capelle aan den IJssel....

Van onze verslaggever

Het gewraakte tweetal, directeur K. Bosma en commissaris A. Korteland, zijn volgens de vakbond door hun wanbeleid in hoge mate schuldig aan de teloorgang van YVC IJsselwerf. Zij zijn nu actief in de leiding van Rotterdam United Shipyards in Schiedam, waarin de resterende reparatiewerven Wilton-Feijenoord en YVC Bolnes zijn samengegaan.

Volgens bestuurder W. Dijkhuizen van FNV Bondgenoten staat ook de toekomst van Rotterdam United Shipyards met 340 werknemers op het spel. Hij vindt dat Bosma en Korteland bij de werf moeten worden ontslagen.

Dijkhuizen baseert zich op een onderzoek van een onafhankelijke deskundige in opdracht van de Ondernemingskamer. FNV Bondgenoten had om het onderzoek gevraagd. Bij de vakbond bestond al langer de indruk dat het duo Bosma en Korteland YVC IJsselwerf bewust naar de rand van de afgrond heeft gebracht.

Dijkhuizen voelt zich in die indruk gesterkt door het onderzoek. Daaruit blijkt onder meer dat YVC om zeep is geholpen door bijvoorbeeld het opvoeren van te hoge kosten voor directiesalarissen en de huur van bedrijfsterreinen. Daarnaast werd er slorig omgesprongen met lucratieve orders die in het verschiet lagen.

FNV Bondgenoten verwacht over twee maanden duidelijkheid van de ondernemingskamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden