FNV wil 600 tot 800 miljoen ter compensatie werklozen als kolencentrales sluiten

FNV Havens wil dat er een kolenfonds komt. Iedereen die zijn baan verliest als gevolg van de sluiting van de kolencentrales moet daar beroep op kunnen doen. Komt het fonds er niet, dan stopt de toelevering van kolen enkele dagen, dreigt de vakbond in een persbericht.

Luchtfoto van de elektriciteitscentrale Centrale Hemweg in Amsterdam. Sluiting kost volgens eigenaar Nuon ruim 55 miljoen euro.Beeld anp

'Maandag en dinsdag bezoeken we alle kolenoverslagbedrijven in de Amsterdamse en Rotterdamse haven om met de havenwerkers de stand van zaken door te nemen en te inventariseren wie er actiebereid is', zegt Cees Bos, bestuurder van FNV Havens.

De vakbond pleit al langer voor een breed fonds zoals het vroegere mijnwerkersfonds. 'Een sociaal fonds voor de hele kolenketen. Waar de mensen in de kolencentrales, maar ook de mensen in op- en overslag en het vervoer van kolen een beroep op kunnen doen', legt Bos uit. 'Wij willen ook schone lucht voor iedereen in Nederland, maar de gevolgen van de sluiting mogen niet op het bordje van de 3.000 gezinnen in de kolenketen terecht komen.'

In totaal staan er in Nederland nog vijf werkende kolencentrales. Bij een sluiting van de centrales verdwijnen 2800 banen, becijferde het ministerie van Economische Zaken in 2016. De vakbond pleit ervoor dat de overheid een bedrag van 600 tot 800 miljoen euro vrijmaakt als compensatie voor het banenverlies.

Hemwegcentrale

Eerder deze maand laaide de discussie rondom de sluiting van de Hemwegcentrale weer op. Energiemaatschappij Vandebron begon de actie met een bod van een miljoen op de Amsterdamse kolencentrale. Inmiddels hebben ook Stichting Doen (exploitant van de Postcodeloterij), Triodos Bank en een onbekende financier elk een miljoen toegezegd. Eerder al bood de gemeente Amsterdam een miljoen aan. Een crowdfundingsactie van de bewonersgroep Hete Kolen heeft inmiddels ruim 9500 euro opgehaald voor de sluiting.

Nuon, de eigenaar van de centrale, zegt dat de sluiting 55 miljoen kost en wil niet voor die kosten opdraaien. Verschillende experts denken dat dat bedrag te hoog is en noemen 10 miljoen als een reëler bedrag.

Lees meer

Amsterdam wil af van kolencentrale en heeft daar zelfs een miljoen voor over
Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam heeft er een miljoen euro voor over om de kolencentrale in de stad te kunnen sluiten. Hij gaat de gemeenteraad vragen dat bedrag ter beschikking te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden