FNV: werknemers Tata Steel gaan 'langdurig in staking'

Staalconcern Tata Steel in IJmuiden gaat een 'langdurige stakingsperiode' tegemoet. De werknemers leggen vanaf vrijdag of maandag het werk neer. Dat heeft Aad in 't Veld, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten gezegd.

Actievoerdende werknemers van Tata Steel in IJmuiden, half februari. Beeld anp

Vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuw cao vast. 'We zullen formeel een ultimatum neerleggen, daarna volgen er stakingen', aldus In 't Veld. Dinsdagochtend stemden 1100 werknemers unaniem in om het werk neer te leggen. Later op de dag volgt een tweede stemronde, waarbij nog zo'n 500 medewerkers hun stem kunnen uitbrengen.

FNV eist een salarisstijging van 3 procent en dat de 'verslechteringen' in de arbeidsvoorwaarden van tafel worden gehaald, aldus de vakbondsbestuurder. Volgens de bond wil Tata Steel onder meer de overwerktoeslagen en het aantal vakantiedagen van de werknemers beperken. Ook het vorig jaar gesloten werkgelegenheidspact, dat garandeert dat er tot 1 oktober 2016 geen gedwongen ontslagen vallen, is in de gesprekken met de bonden ter discussie gesteld.

Een woordvoerder van Tata Steel liet weten dat ook de inzet van het bedrijf 'een goede cao' is, rekening houdend met de huidige economische omstandigheden. Als het ultimatum binnen is 'zullen we ons beraden en gaan we met de bonden in gesprek', aldus de zegsman.

Bij Tata Steel Nederland, het vroegere Hoogovens, werken ongeveer 9000 mensen. De huidige cao loopt eind maart af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.