FNV verhoogt looneis naar 2 procent

De FNV heeft de maximale looneis voor volgend jaar verhoogd naar 2 procent. In september had de vakcentrale de looneis nog op 1,5 procent gesteld. Na raadpleging van de leden besloot de federatieraad van de FNV tot de verhoging...

ANP

‘Onze leden hebben te kennen gegeven geen enkel vertrouwen te hebben in de koopkrachttoezeggingen van het kabinet. Zij vertrouwen meer op de kracht van hun onderhandelaars’, stelt cao-coördinator W. Wind.

Werkgeverskoepel VNO-NCW toonde in een reactie weinig begrip voor de opgeschroefde looneis van de grootste vakcentrale. ‘Het is opmerkelijk, riskant en onverstandig dat ze hiermee komen, nota bene aan de vooravond van de werktop van woensdag’, aldus een woordvoerder van VNO-NCW. Hij wijst erop dat hogere lonen geen positief effect hebben voor de werkgelegenheid.

Tijdens de komende werktop, waarbij het kabinet om de tafel gaat met werkgevers- en werknemersorganisaties, moeten er juist afspraken worden gemaakt om meer Nederlanders aan het werk te krijgen. Het gaat dan vooral om kansarmen op de arbeidsmarkt, zoals jongeren, allochtonen en ouderen.

De ambtenarenbond Abvakabo FNV had vorige week al laten weten dat de lonen in de publieke sector in 2006 met 2 procent omhoog moeten. De christelijke vakcentrale CNV had nog weer eerder aangegeven dat het volgend jaar in de cao-onderhandelingen tussen de 1,5 en 2 procent meer loon gaat eisen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden